PSD se opune examenelor pentru liceu din noua lege a educației. „Ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor”

Data publicării:
elev cu ghiozdan in spate
Foto: GettyImages

Social-democrații spun că nu vor accepta în legile Educației o formulă care să restrângă drastic accesul copiilor la educație de calitate. Examenele proprii de admitere organizate de licee „ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”, arată un comunicat al social-democraților.

PSD a enumerat „obiectivele esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți” care trebuie să se regăsească în Legile Educației: acces neîngrădit la educație pentru toți copiii, combaterea abandonului școlar, importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii și dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.

„Analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”, arată un comunicat al PSD.

În ceea ce privește admiterea în liceu, „PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate. Este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, cu propriile subiecte, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”, se arată în comunicat.

De asemenea, „PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor la examenul de Bacalaureat, așa cum e propusă în proiect”.

Desființarea liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați, mai spun social-democrații.

În opinia PSD, învățământul special „ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei noastre școlare”.

„Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copiii născuți în diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora”, se mai arată în comunicat.

„Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, Legea Educației a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca mai mult timp pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor educației”, se mai arată în comunicat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri