Sari la conținut
News Alert

PSD și PNL își fac ordine în partide. Membrii anchetați penal vor fi sancționați

Victor Ponta propune ca noul statut al PSD să prevadă sancţiuni politice pentru social-democraţii care au probleme cu Justiţia.

Victor Ponta: "Este vorba despre o anumită responsabilitate politică, nu juridică, asta e stabilită de instanțe, responsabilitate politică, care sunt diversele faze ale procesului penal pentru fapte de corupție în care din punct de vedere al PSD trebuie să faci un pas înapoi dintr-o funcție importantă, ministru, conducerea Camerei Deputaților, președinții de organizații, vicepreședinții".

Pentru că măsura îi vizează doar pe membrii acuzaţi de corupţie, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, ar scăpa de o astfel de sancţiune. El este anchetat în dosarul referendumului pentru fraudă electorală.

Vizaţi de această măsură sunt însă doi vicepreşedinţi PSD: Ecaterina Andronescu, acuzată de corupţie în dosarul Microsoft şi Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, care este cercetat sub control judiciar.

Şi liberalii îşi fac ordine în partid. Vizaţi sunt tot membrii care au dosare în diferite faze ale procedurii de urmărire penală.

Ludovic Orban: "Membrii PNL care vor fi trimiși în judecată vor fi suspendați de drept din funcțiile de conducere pe care le dețin, membrii PNL care sunt condamnați în primă instanță vor fi suspendați de drept și din calitatea de membru, urmând ca în cazul în care sunt condamnați definitiv să își piardă calitatea de membru. Pe perioada arestului preventiv, în mod evident acesta va fi suspendat și din funcția politică pe care o deține și din calitatea de membru".

Deja Tudor Chiuariu a fost sancţionat de partid. El a fost exclus din cauza dosarului retrocedărilor ilegale de păduri în care are calitatea de inculpat.

Atât PSD, cât şi PNL îşi vor modifica statutul în aşa fel încât să existe sancţiuni clare pentru organizaţiile care nu şi-au plătit datoriile cumulate de partid din cauza neachitării cotizaţiilor. Aceste filiale nu vor mai putea să propună candidaţi la viitoarele alegeri.

În prezent, PNL are datorii în valoare de 3 milioane de euro, în timp ce PSD avea la finalul anului trecut, potrivit ANAF, datorii de peste 4 milioane de euro, care ar fi trebuit platite în 2014.

Ambele partide speră ca până la finalul lunii să aibă un nou statut.