PSD și PNL vor să taie salariile președintelui și premierului

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos klaus iohannis FB

Parlamentarii și-au amintit acum că au lăsat majorate mai mult de un an de zile salariile demnitarilor și vor să le micșoreze la loc. E vorba despre controversata ordonanță de urgență dată de guvernul Victor Ponta în vara anului trecut care majora - pe alocuri chiar dubla - salariile înalților demnitari. Ordonanța a intrat în vigoare și se aplică și acum, chiar dacă, în noiembrie, anul trecut, Senatul a respins-o. Camera Deputaților, care este for decizional, nu a dat încă un vot. Acum, liderii partidelor parlamentare au hotărât ca e momentul să facă ceva în acest sens.

Reducerea ar urma să fie una substanţială pentru preşedinte, al cărui salariu va scădea de la aproape 15.000 de lei net la valoarea anterioară, de 6.500 de lei. Vizaţi de o scădere a veniturilor ar fi şi premierul Dacian Cioloş, miniştrii, şefii serviciilor secrete şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Totul depinde acum de voinţa partidelor.

„Aştept cu mare interes, când va veni acolo, voi vota. Nu pot să votez cu două mâini, dar voi ridica mâna foarte sus. De ce să stea aceşti demnitari cu salariile cocoţate atât de sus?”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Vizat direct, şeful statului lasă decizia strict pe mâna parlamentarilor.

Klaus Iohannis: „Greu de formulat un punct de vedere într-o perioadă în care Parlamentul se ocupă pe bandă rulantă de chestiuni populiste. Ce va hotărî Parlamentul aia va fi”.

Liberalii susţin şi ei această tăiere şi au depus o solicitare la conducerea Camerei Deputaţilor pentru ca proiectul să ajungă la vot. Asta mai ales că termenul pentru depunerea raportului a fost depăşit cu peste un an.

„Acest proiect de lege a fost ţinut până acum la sertar. Evident că domnul Dragnea poate să spună multe la televizor, cum spun cam toţi liderii PSD-ului, însă majoritatea PSD-ALDE a ţinut acest proiect la sertar până astăzi”, a spus Alina Gorghiu, preşedintele PNL.

Nivelul scăzut al salarizării din adminstraţia centrală şi locală este principala sursă de corupţie, spune Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului. Acesta afirmă că a avut o discuţie pe această temă în urmă cu un an cu şeful statului.

Sigur că e campanie electorală şi acum este concurs de populism. Am avut o discuţie particulară cu preşedintele României, cu domnul Iohannis, şi în care şi dânsul mi-a spus acelaşi lucru: domnule, este o problemă foarte serioasă, trebuie să o rezolvăm, trebuie o abordare curajoasă, nepopulistă”, a spus el.

Anul trecut, în noiembrie, Senatul a respins ordonanţa de urgenţă privind salariile demnitarilor, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri