PSD spune că negocierile cu PNL sunt finalizate în proporție de peste 90%. „Sunt multe măsuri care au fost preluate din programul PSD"

Data actualizării: Data publicării:
mapa-guvern-1536x1024
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Negocierile pentru un guvern PNL - PSD sunt finalizate într-o proporție de peste 90%, dar rămân deschise discuțiile pe capitolul Muncă, pe capitolul fiscal și pe Justiție, anunță, luni, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. El spune că majorarea cu 11% a pensiilor este „o cifră corectă”.

„Negocierile sunt finalizate într-o proporție de peste 90%. Rămân deschise discuțiile pe capitolul Muncă, pe capitolul fiscal și pe Justiție. Noi, cei de la PSD, ținem forte mult la pachetul de măsuri sociale și aș menționa doar creșterea pensiilor, creșterea alocațiilor, creșterea salariului minim”, spune Radu Oprea, după ședința Consiliului Politic Național al PSD.

El afirmă că sunt multe măsuri care au fost preluate din programul PSD, printre care scheme de ajutor pentru IMM, susținerea ecoomiei, programul „Fabricat în România”, stimularea asocierii producătorilor agricoli, precum și accesul la medicație antivirală și asigurarea de teste rapide anti-Covid de calitate.

„Certificatul verde, din perspectiva PSD, nu trebuie să creeze discriminări. El trebuie să fie un instrument care să facilizeze călătoriile. El nu trebuie să devină un instrument opresiv. PSD nu intenționează să dea oameni afară. Sunt discuții în Camera Deputaților”, adaugă Oprea.

Purtătorul de cuvânt al social-democraților menționează, referitor la testele gratuite, că e o temă agreeată „în principiu”: „Este o chestiune la care PSD ține”.

„PSD susține cu argumente că pensiile trebuie să crească cu 11%, care este o cifră corectă”, conchide social-democratul.

Citește și Cîțu: Avem o alianță cu PSD. Trebuie să formăm acest guvern. E un compromis major pe care îl face PNL

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică după-amiază, după negocierile cu liberalii, că în prezent se fac simulări pentru mărirea pensiilor și a alocațiilor și a dat asigurări că românii vor avea parte de „multe majorări de la 1 ianuarie”. În ceea ce privește o eventuală taxă pe lux, liderul social democraților spune că aceasta reprezintă „o taxă modică” pe care cei cu venituri mari și-o vor permite: „Luxul și prostia se plătesc”.

La rândul său, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, că liberalii au agreat forma finală a principiilor programului de guvernare cu PSD, iar printre acestea se regăsesc creșterea pensiilor cu un procent peste 7%, alocații mai mari și de asemenea mai mulți bani pentru investiții, modificări ce ar trebui să intre, odată agreate, în vigoare de la 1 ianuarie.

Totodată, premierul Cîțu a spus că rămâne în vigoare cota unică de impozitare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri