PSD strânge semnături, din ușă în ușă, pentru Guvernul Grindeanu

Data actualizării: Data publicării:
Tabel semnaturi sustinere guvern Grindeanu2

După eșecul petițiilor online, social-democrații s-au repliat și fiecare filială a primit misiunea de a strânge cât mai multe semnături de susținere pentru Cabinetul condus de Sorin Grindeanu. Oficial, s-a spus că nu ar exista „un target fix”, neoficial, s-a vorbit de 40.000 de semnături pentru fiecare filială județeană sau de sector. După ce au strâns semnături în stradă, din mers sau la măsuță, și după ce au apelat inclusiv la șefii din instituțiile publice, social-democrații recurg, de câteva zile, la ultima soluție: din ușă în ușă. Teoretic, termenul de strângere a semnăturilor expiră peste câteva zile.

Tabel semnaturi sustinere guvern Grindeanu2

„Eu n-am de gând să accept sau să dau posibilitatea colegilor noștri să organizeze vreun miting. (...) În schimb, le-am cerut colegilor mei, păstrându-ne această atitudine pașnică și deschisă către dialog, să declanșeze începând de mâine o strângere de semnături (...). Ei vor semna pentru a-și exprima dorința ca actul de guvernare să se pună în practică”, declara, pe 2 februarie, președintele PSD, Liviu Dragnea.

Ulterior, liderii de filiale social-democrate au precizat, public, că nu s-ar fi stabilit „o normă”, „un target fix”, dar că vor să adune „cât mai multe” semnături. Neoficial, aceiași lideri au admis că s-a stabilit ca fiecare filială județeană și de sector să adune măcar 40.000 de semnături. Adică, PSD să poată vorbi, în final, de circa 1,8-2 milioane de semnături de susținere a Guvernului Grindeanu și a continuării programului PSD de guvernare.

Unii șefi de organizații au mai spus că acțiunea de strângere de semnături ar trebui încheiată pe 15 februarie, alții au invocat datele de 17 februarie și 20 februarie.

În paralel, social-democrații au lansat și petiția online „Susținem Guvernul Grindeanu”. Cum petiția a reușit să adune, în peste 10 zile de la lansare, doar vreo 56.000 de semnături, se poate vorbi de un eșec, explicabil însă prin profilul alegătorilor PSD, după cum explica chiar un sociolog apropiat formațiunii conduse de Liviu Dragnea.

Și mai multă greutate a căpătat, atunci, strângerea de semnături pe hârtie, cu nume, adrese și semnături concrete. La Mediaș și Craiova, simpatizanții au fost invitați la sediul PSD, în timp ce la Buzău operațiunea s-a desfășurat pe aleile din fața unei biserici din centru.

Un mesaj venit astăzi pe adresa Digi24 arată că social-democrații au trecut la nivelul următor: din bloc în bloc și din ușă în ușă. „A sunat la ușă un domn să mă întrebe dacă susțin Guvernul Grindeanu, fluturând niște foi în mână. L-am întrebat cine l-a trimis și mi-a spus cu seninătate «sincer vă spun, PSD m-a trimis să adun semnături, apoi trimitem lista la București, la domnul Dragnea»”, ne-a comunicat o telespectatoare Digi24 din Piatra Neamț. Potrivit acesteia, după ce ea a refuzat să semneze, trimisul PSD a sunat la vecina sa, o doamnă în vârstă, pe care a convins-o ușor să-și dea datele personale spre a fi completate în tabel. „Au luat toate apartamentele din bloc la rând. Mi se pare josnic să păcălești niște bieți bătrâni care nu prea știu despre ce e vorba”, ne-a mai transmis telespectatoarea Digi24, care a vrut să-și păstreze anonimatul.

Un alt telespectator, din județul Argeș, ne-a transmis, tot pe adresa redacției, că semnături de susținere pentru Guvernul Grindeanu au fost și sunt strânse și în școli și alte instituții de stat, fiind implicați șefii acestor instituții, simpatizanți ai PSD. „Asta se practică de către toți pesediștii care au funcții prin școli. Trebuie să aducă un anume număr de semnături”, a susținut telespectatorul Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri