PSD vrea proteste și demonstrații cu mai mult de 500 de persoane și atacă în instanță HG care limitează numărul participanților

Data publicării:
portret marcel ciolacu, prim plan pe fond albastru
Președintele PSD, Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos /George Călin

Partidul Social Democrat a atacat în instanță Hotărârea de Guvern care restrânge participarea la mitinguri la cel mult 500 de persoane, se arată într-un comunicat de presă transmis marți. Social democrații susțin că Guvernul a permis organizarea unor evenimente cu până la 75.000 de persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate, însă a limitat la 500 numărul participanților la mitinguri de protest sau alte demonstrații în aer liber.

„PSD a depus, luni, la Curtea de Apel București o cerere în anulare împotriva prevederilor din Hotărârile de Guvern nr. 730/2021 și nr. 795/2021, prin care numărul participanților la mitingurile de protest sau orice alte demonstrații în aer liber este restrâns la 100, respectiv 500 de persoane”, transmite Partidul Social Democrat.

În cererea PSD se menționează faptul că, „dacă situația epidemiologică concretă permite relaxarea, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție, este disproporționată limitarea organizării de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane”. Astfel, printre măsurile necesare prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, Guvernul României „include și restricții destinate celor care i-ar contesta activitatea politică.”

„Faptul că, spre deosebire de mitinguri și demonstrații, în cazul evenimentelor culturale participarea este condiționată de vaccinare sau test PCR nu justifică restrângerea dreptului la întrunire, atâta timp cât, conform informațiilor oficiale, nu există date științifice cu privire la transmiterea/netransmiterea virusului de către persoanele vaccinate. În acest sens, chiar pe site-ul oficial al Guvernului României – vaccinare-covid.gov.ro – se menționează că „datele despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare”.”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de PSD.

În cererea în anulare depusă de PSD se face referire și la o serie de vicii de formă ale celor două hotărâri de guvern, cum ar fi lipsa unei evaluări de impact a măsurilor propuse, lipsa studiilor și analizelor științifice cu privire la efectele sociale și politice sau absența unei motivări detaliate care să respecte normele de tehnică legislativă.

Săptămâna trecută, președintele PSD Marcel Cioacu anunța că membrii PSD vor protesta în faţă la DNA, dacă Parchetul nu va demara mai multe anchete. Acesta s-a arătat nemulțumit de restrângera numărului de participanți la un miting.

„Înțeleg că au voie la concerte până la 75.000 de oameni dacă sunt vaccinați. E un drept al omului, nu poți să faci asta. Dar la mitinguri? Ei au congres cu peste 5.000 de oameni, în sală. Iar la miting au voie 500 de oameni îPiața Victoriei. Asta înseamnă democrație pentru ei. Dacă rămâne această aberație, voi propune să facem un congres al PSD în față la Cotroceni”, spunea Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a transmis, în repetate rânduri, că primarii PSD vor protesta în fața Guvernului dacă nu vor primi bani la rectificarea bugetară.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri