Purtătorul de cuvânt PNL: „ANRE a fost o prezenţă extrem de discretă până acum”

Data publicării:
ionut stroe la o conferinta de presa
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Foto: INQUAM Photos / Ilona Andrei

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a fost „o prezenţă extrem de discretă, ca şi activitate” până în prezent, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, adăugând, totodată, că nu știe dacă o eventuală demitere a conducerii ANRE ar rezolva problema. ANRE a avut observații la ordonanța guvernului de plafonare a prețurilor la energie, atrăgând reacția prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, care a cerut revocarea conducerii instituției.

„Nu ştiu dacă această soluţie (demiterea conducerii ANRE - n.r.) rezolvă problema în sine. Problema energiei este una extrem de complexă, este o problemă globalizată, o problemă generată şi de factori externi (...), dar nu văd o rezolvare a acestei situaţii extrem de complexe, complicate, care depinde de foarte mulţi factori, de schimbarea conducerii unei instituţii. De altfel, anul acesta, sper să nu greşesc, mandatul conducerii ANRE practic se va finaliza şi cu siguranţă în Parlament va trebui să propunem noi oameni care să conducă această instituţie poate mai bine decât au făcut-o cei dinainte, pentru că, într-adevăr, ANRE a fost o prezenţă extrem de discretă, ca şi activitate, până acum. A trebuit din păcate să ne confruntăm cu această criză, ca să realizăm cât de importantă este această instituţie şi bineînţeles să realizăm care ne sunt aşteptările în materie de reglementare a pieţei de energie, în aceste momente de criză maximă”, a declarat Ionuț Stroe marți, la RFI, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă OUG pe energie va fi modificată în Parlament, deputatul PNL a răspuns: „Dezbaterea parlamentară ne poate aduce foarte multe propuneri. Până la urmă, este dreptul Parlamentului să intervină, în condiţiile în care consideră că anumite lucruri pot fi îmbunătăţite. N-aş vrea să fac estimări. În coaliţie, noi am asumat această ordonanţă în întregul ei. Pe lângă acordul acestor instituţii cu responsabilităţi şi competenţe în energie, a fost dat şi acordul politic pe ea. Vom vedea dacă va fi modificată, dar dacă vor exista modificări, eu sper să fie doar în bine şi să fie în acord cu aşteptările tuturor care sunt interesaţi de funcţionarea acestei ordonanţe”.

El a arătat că la nivelul Guvernului au existat discuţii cu producătorii, furnizorii, traderii pe tema ordonanţei pe energie.

„Într-adevăr, cei care critică sunt în mod evident şi poate legitim mai vocali decât restul celor care o susţin. Eu vă asigur că Guvernul a discutat cu toţi aceşti actori din toate sectoarele industriei energetice şi cu producătorii şi cu transportatorii şi cu distribuitorii şi cu furnizorii, dar eu cred că în actualele condiţii, ANRE, apropo, care este practic interfaţa statului în relaţia cu piaţa energiei, ar trebui să joace un rol mult, mult mai important. N-aş putea pretinde că poate fi o portavoce a celor care în momentul de faţă sunt nemulţumiţi, dar cu siguranţă poate să adune toate aceste propuneri care vin din partea lor şi, bineînţeles, în măsura în care le consideră oportune, cum a făcut cu aceste măsuri prevăzute în Ordonanţă, să facă şi cu propunerile care vin din zona pieţei de energie”, a mai spus liberalul, întrebat cum poate să funcţioneze un act normativ care este criticat de aproape toată lumea.

Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie a fost adoptată de Guvern, măsurile fiind prelungite până pe 31 august 2023. Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avertizat Guvernul că ordonanța de compensare a facturilor la energie ar putea duce la dispariția unor furnizori din piață. Informația apare într-un aviz transmis de ANRE la Guvern. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat la Digi24 că solicită revocarea conducerii instituției, care „subminează statul român și autoritatea Guvernului, a premierului și a nu mai puțin de 5 miniștri care au semnat această ordonanță”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri