Gafe tot mai grave ale premierului Dăncilă. Ce urmări ar putea avea acestea, în opinia analiștilor

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila_govro
Foto: gov.ro

Gafele tot mai grave ale premierului Viorica Dăncilă ar putea avea consecinţe diplomatice. Este semnalul de alarmă pe care îl trag analiştii de politică internă şi externă. Aceştia susţin că şeful Executivului riscă să strice relaţiile cu partenerii noștri externi. Astăzi Viorica Dăncilă a făcut noi greşeli. Una dintre ele, i-a numit pe macedoneni-macedoni.

Viorica Dăncilă, premierul României: Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi la Skopje ca primul prim-ministru care vizitează republica Macedonia...

Nici vizita în Macedonia nu a fost cu noroc pentru Viorica Dăncilă. La primele cuvinte a venit şi prima greşeală. Viorica Dăncilă se declară primul prim ministru care vizitează Macedonia, omiţând însă să spună că este primul premier român în această ipostază. La finalul acestei fraze, paharul cu apă al omologului său s-a spart.

Specialiştii atrag atenţia că prin gafele făcute în timpul vizitelor externe, Viorica Dăncilă îşi vulnerabilizează poziţia.

Viorica Dăncilă: Mă bucur să fiu astăzi la Priştina în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru.

Bogdan Lefter, analist politic: Cancelariile află, dacă nu direct, intermediat, că lucrurile nu stau bine şi că nu se mai poate conta pe sprijin diplomatic, pe acţiuni diplomatice mai sofisticate, de culise, care contează în lumea de azi şi asta este un efect grav.

În plus, spun specialiştii, gafele ar putea afecta imaginea Guvernului dar şi a României.

Viorica Dăncilă: Am avut onoarea să am lângă mine prim-ministru estonian Yuri... Ratas.

Cristian Pârvulescu, analist politic: Vor întelege că doamna Dăncilă nu reprezintă nici pe departe o forţă politică în România, că este doar de faţadă. Fiecare nouă eroare de gândire, fiecare nouă gafă, nu face decât să înrăutăţească imaginea personajului politic Dăncilă, a funcţiei de prim-ministru al României şi implicit al României.

Analiştii atrag atenţia că există riscul ca premierul, şi implicit România, să nu mai fie luate în serios de partenerii externi.

Radu Paraschivescu, scriitor: Există percepţia internaţională care vede cum un om fără pregătire, fără competenţă, fără autoritate este pus să conducă Guvernul unei ţări, membră a Uniunii Europene care se pregăteşte să preia preşedinţia... Eu, să fiu în locul Germaniei, Franţei sau Italiei, nu m-aş da pe mâna Vioricăi Dăncilă ca să îmi coordoneze mişcările în cadrul Uniunii Europene. Cum poate un asemenea om să fie partenerul meu, pe picior de egalitate în articularea unei construcţii europene? Răspuns: nu poate.

Citește și: VIDEO | Dăncilă, gafă în timpul vizitei oficiale în Muntenegru

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri