Raed Arafat își continuă războiul cu Alexandru Rafila pentru SMURD: „Nu poți compara mere cu pere. O să venim cu date concrete”

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat face declaratii de presa avand in spate personal si masini smurd
Coordonarea serviciilor SMURD a devenit subiectul unei polemici între Raed Arafat, șeful DSU, și Alexandru Rafila, ministrul sănătății Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, își continuă polemica pe care o are cu Ministerul Sănătății în legătură cu serviciile SMURD, aducând noi argumente că această structură, de care s-a ocupat personal, trebuie să-și păstreze actualul statu quo și nu trebuie subordonată ministerului condus de Alexandru Rafila.

Raed Arafat preia, duminică seara, pe Facebook, imagini spectaculoase de la o operațiune de salvare a doi copii care au căzut într-o râpă, după ce se răsturnaseră cu ATV-ul. Șeful DSU subliniază că echipa SMURD acționează atât de profesionist tocmai pentru că a beneficiat de trei ani de pregătire adecvată. 

„Acest caz face parte din așa-pretinsele numai 9% din cazurile sistemului de urgență rezolvate de SMURD! Trei ani a durat pregătirea colegilor piloți și a echipelor medicale împreună și cu salvamontiștii ca să coboare cu troliul și să execute astfel de misiuni extrem de delicate. Trei ani și o implicare directă a Serviciului de Salvare Aeriană REGA din Elveția, printr-un proiect finanțat de Confederația Elvețiană”, spune Raed Arafat.

Secretarul de stat combate astfel o idee care ar fi fost vehiculată în comunicările oficiale ale Ministerului Sănătății, potrivit căreia serviciile SMURD au o pondere nesemnificativă, pentru că rezolvă doar 9 la sută din cazurile sistemului de urgență. Raed Arafat spune că dincolo de faptul că această cifră nu corespunde realității, raportarea este neadecvată, pentru că „se compară mere cu pere”.

„Și ne lasă de înțeles într-un comunicat al Ministerului Sănătății că SMURD este nesemnificativ, pentru că rezolva doar 9%. Lăsând la o parte că procentul este unul greșit și comparăția este făcută tendențios, chiar dacă am vorbi de 9%, fiecare viață contează”, subliniază șeful DSU. „SMURD nu intervine la codul verde, ci intervine la cazurile de cod roșu și eventual galben. Nu poți compara mere cu pere”, subliniază Raed Aradat.

El promite că o să vină cu date concrete despre activitatea sectorului de urgență și o să arate că „fiecare componentă din acest sector are importanța ei și nu poate fi înlocuită”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De unde a pornit conflictul

Conflictul a pornit la începutul lunii aprilie, după ce Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei, iar potrivit documentului, asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a acuzat că nu a fost informat despre acest proiect și mai  mult, Ministerul Sănătății nici nu ar fi pe lista instituțiilor care trebuie să-și dea aviz pentru acest proiect al MAI.

Cu câteva zile înainte ca acest proiect al MAI să fie supus dezbaterii publice, Arafat anunța că serviciile medicale de urgență ar trebui să fie integrate în totalitate Ministerului Sănătății.

În prezent, Ministerul Sănătății finanțează serviciile medicale de urgență, dar componenta SMURD este în subordinea Ministerului Administrației și Internelor. 

„Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul DSU. Este domnul doctor Arafat care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani. În mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar o responsabilitate atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii. Sunt partenerii noştri. SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii de urgenţă prespitalicească pe care le oferă sau UPU, sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară. Ele nu funcţionează separat. Trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român care nu trebuie să ţină cont de persoanele care într-un mod sau altul ocupă o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate” - declara Alexandru Rafila la 7 aprilie.

Războiul declarațiilor

La scurt timp, Raed Arafat i-a dat replica și a spus că o astfel de schimbare nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”. 

„Cu Ministerul Sănătății se colaborează, dar coordonarea este într-un singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a arătat Raed Arafat, care a subliniat că nu vede niciun motiv pentru această „ruptură”.

Ulterior, secretarul de stat în MAI a anunţat că a cerut colegilor din Departamentul pentru Situații de Urgență, al cărui șef este, să demareze o campanie de informare pentru a elimina „concepțiile eronate și informațiile greșite” despre cum funcționează sistemul medicinei de urgență, subliniind că „SMURD este doar o parte din acest sistem și nu are cum să funcționeze separat de restul structurilor”.

La sfârșitul lunii trecute, într-o emisiune la Antena 3, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, afirma că se face „deliberat” confuzie între medicina de urgenţă şi situaţia de urgenţă și preciza că el nu s-a referit niciodată la SMURD. „Nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii”, a spus Alexandru Rafila. Acesta a explicat că nu a discutat deocamdată cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, menționând, ironic, că acesta nu a avut timpul necesar „fiind ocupat cu urgenţele”.

„Asta nu înseamnă că eu trebuie în momentul de faţă să subordonez Ambulanţa, adică 91 la sută din intervenţii, Ministerului Administraţiei şi Internelor, unităţile de primiri-urgenţe, pe care tot noi le finanţăm, Ministerul Administraţiei şi Internelor. Mi se pare extrem de ciudat. (...) Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca obiect de activitate. Ministerul Sănătăţii să coordoneze asistenţa medicală, indiferent că este asistenţă medicală spitalicească, asistenţă de urgenţă, adică Ambulanţă şi UPU, sau asistenţă medicală primară. Ministerul Administraţiei şi Internelor să coordoneze activităţile de intervenţie în caz de urgenţă prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Aşa îi spune şi numele şi sigur că suntem gata să colaborăm, este raţional să colaborăm în anumite situaţii de urgenţă, care nu sunt însă cotidiene”, a arătat ministrul sănătăţii.

În momentul izbucnirii polemicii dintre șeful DSU și ministrul sănătății, Marcel Ciolacu declara că este „exclus” ca SMURD să fie mutat în subordinea Ministerului Sănătății. Liderul social-democrat spunea atunci că probabil ministrul sănătății „s-a exprimat greșit”, pentru că nu poate fi schimbat ceva ce funcționează. Marcel Ciolacu l-a lăudat pe Arafat spunând că este omul care „a reinventat UPU” și că „a performat”. Ulterior, Marcel Ciolacu a spus că lucrurile ar trebui lămurite în interiorul guvernului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri