Rafila, despre pragul pentru abuzul în serviciu: Era bine să luăm legislaţia existentă în ţările UE şi să vedem care e acest prag

Data actualizării: Data publicării:
rafila
Rafila, despre pragul pentru abuzul în serviciu: Era bine să luăm legislaţia existentă în ţările UE şi să vedem care e acest prag. Foto: Digi24

Alexandru Rafila a declarat pentru Digi24 că nu ştie de unde a venit propunerea ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie stabilit la 250.000 de lei și a precizat că propunerea ca acesta să fie stabilit la 9.000 de lei este una corectă. Ministrul este de părere că ar fi trebuit consultate valorile stabilite în legislaţiile altor state ale Uniunii Europene înainte de a vota un prag.

- Cum a ajuns acest prag de 250.000 de lei să fie votat de către Senat? Vă este clar?

Alexandru Rafila: Nu-mi este clar, nu ştiu exact de unde a venit această propunere. Când e vorba despre subiecte aşa de sensibile, cred că este importantă opinia ministerului de specialitate. Vă spun ce aş fi făcut eu. Mă gândesc că astfel de prevederi în legislație există în toate țările din UE. Era, cred, foarte bine să luăm această legislaţia existentă în fiecare dintre ţările Uniunii Europene şi să vedem care este un astfel de prag în celelalte ţări ale Uniunii Europene şi încheiam discuţia, pentru că eu sunt convins că există un numitor comun în ceea ce priveşte o anumită sumă peste care un abuz în serviciu este considerat infracţiune, dintr-un motiv foarte simplu: pentru că, în mod evident, trebuie să existe un astfel de prag, există şi o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens. Mai mult, dacă cineva îşi pierde cumpătul, de exemplu, şi cumpără o cutie de creioane în mod abuziv nu cred că lucrul ăsta reprezintă infracţiune. Dar totuşi o limită care să evite în mod clar obţinerea de sume de bani sau acordarea unor contracte în mod abuziv de către un funcţionar public trebuie să existe şi limita trebuie să fie rezonabilă. Cred că 9.000 de lei înseamnă două salarii medii, ca și valoare, adică o limită care cred că este corectă și care împiedică, pe de o parte, abuzul în serviciu într-o formă care să pună în pericol interesul public, dar pe de altă parte lucruri de mică anvergură care n-au nicio legătură cu o infracțiune nu trebuie să ajungă în această zonă. 

- V-a dus cu gândul la ceea ce Liviu Dragnea împreună cu Florin Iordache au încercat să facă atunci când au impus pragul acela mai mic?

Alexandru Rafila: S-a făcut o astfel de analogie și cred că este un motiv în care comunicarea și mai ales referința la nişte cifre care sunt clare și care sunt folosite deja în legislația altor ţări ar fi fost un lucru foarte bun.

- Nu pierdeți politic cu astfel de momente?

Alexandru Rafila: E posibil să existe un anumit impact. Cred că trebuie să fim foarte precauți, nu datorită impactului politic, ci cred că este o chestiune legată de principii, pentru că atunci când ai niște principii clare și le susții cu transparență și cu competență, nu cred că trebuie legat lucrul acesta de o zonă electorală, mai degrabă cred că trebuie legat de o zonă de responsabilitate  și de asumare. 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri