Rafila: Ministrul Sănătății nu este doar furnizor de informații, el trebuie să ia măsuri concrete. De 3 luni nu am văzut soluții

Data actualizării: Data publicării:
alexandru rafila arată cu degetul în timpul unei declaratii de presa
Rafila spune că spitalele sunt din nou suprasolicitate, chiar dacă numărul cazurilor pozitive este mai mic decât în luna noiembrie. Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei

Deputatul PSD Alexandru Rafila critică activitatea ministrului Sănătății, despre care spune că nu a luat măsuri concrete pentru stoparea pandemiei, nici în ceea ce privește numărul de teste efectuate, nici în privința accesului românilor la sistemul de sănătate. 

Rafila spune că spitalele sunt din nou suprasolicitate, chiar dacă numărul cazurilor pozitive este mai mic decât în luna noiembrie. „Ne organizăm doar când lucrurile sunt critice”, susține deputatul. 

„Accesabilitatea la testare este în continuare mică. Ministrul Sănătății a anunțat că se testează puțin dar nu am văzut soluții, ținând cont că DSP-urile sunt în subordinea sa. Noi am propus testarea la nivel medicilor de familie. Din testele achiziționate de guvern, peste 3 milioane, s-au folosit foarte puține. Este un număr mult mai mare de cazuri decât cel pe care îl prezintă. Este presiune pe spitale la fel cum era când aveam 10.000 de cazuri pe zi”, a spus acesta.

Deputatul susține că, în continuare, românii nu au acces la sistemul de sănătate. 

„Trebuie imediat reorganizat modul de acordare a asistenței medicale. Din păcate în România a rămas situația cu spitale exclusiv COVID. În momentul de față, ca pacienții să aibă acces la servicii medicale, trebuie regândită rapid această strategie prin organizarea de secții separate pentru pacienții COVID. Pacienții cu alte patologii nu au avut acces sau au avut acces limitat anul trecut.” a declarat Alexandru Rafila.

Rafila îl critică pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care spune că în 3 luni de mandat nu a luat măsuri.

„Lucrurile astea trebuie soluționate rapid de Ministerul Sănătății. Avem aproape 3 luni de când noul ministru al Sănătății a intrat în funcțiune și din păcate nu se iau măsuri concrete nici pentru sănătatea publică, testare, nici din punct de vedere al asistenței medicale. Ne găsim exact în aceeași situație. A făcut foarte bine domnul ministru că a transparentizat datele, dar el nu este un furnizor de informații, el trebuie să ia măsuri concrete care să țină sub control pandemia”, spune reprezentantul României la OMS.

 

În același timp, Rafila consideră că a funcționat bine campania de vaccinare, însă spune că „ministerul Sănătății se dovedește incapabil” să participe la această campanie.

„Campania de vaccinare a funcționat destul de bine în România. La început eram pe primele locuri. Între timp viteza a scăzut, nu știu dacă a scăzut viteza, dar a crescut în alte țări. Am ajuns pe locul 19. Trebuie să traversăm acest prag de 50.000 de doze pe zi la 100.000 pe zi ca să avem o speranță de reluare a activităților cât de cât normal în septembrie. Faptul că a început etapa a 3-a e un lucru bun. La început, sigur, s-ar putea să fie sincope pentru că este un volum mare. Ministerul Sănătății se dovedește incapabil să participe la campania de vaccinare. Domnul Gheorghiță a făcut o treabă bună, dar incapacitatea MS de a se implica în mod real probabil afectează și funcționarea”, a mai spus Alexandru Rafila.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri