Rafila nu exclude o candidatură la prezidențiale alături de Ciolacu – premier. “Orban e un candidat mai greu de combătut decât Cîțu”

Data publicării:
rafila-insp-politizare-vlad-voiculescu-ID79823_INQUAM_Photos_George_Calin-1536x1024
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, la Digi24, că nu exclude o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024. Întrebat dacă l-ar nominaliza pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, ca premier, acesta a spus că nu ar avea “niciun fel de ezitare”. Totodată, despre o posibilă înfruntare cu Ludovic Orban sau Florin Cîțu pentru cea mai înaltă funcție din stat, social-democratul a afirmat că „domnul Orban este un candidat mai greu de combătut decât domnul Cîțu”.

Întrebat dacă era pregătit să preia funcția de conducere a guvernului în cazul în care Cabinetul Cîțu era demis prin moțiune de cenzură, Alexandru Rafila a răspuns:

“Sunt pregătit în măsura în care există o echipă completă de persoane care să poată să gestioneze foarte bine domeniile care sunt sensibile în acest moment, pentru că, în mod evident, nu doar Sănătatea și Educația contează – două domenii în care am suficiente cunoștințe și poate abilități. Discutăm de domeniul Economic, Financiar, Social.

Cred că PSD are o echipă pregătită. Acceptarea unei astfel de poziții presupune o discuție în interiorul partidului în care lucrurile trebuie asumate și precizate foarte clar, ca să nu există ulterior interpretări.

Nu este o țintă personală în niciun fel. Pe mine m-a onorat. Încă din iarnă, domnul președinte Ciolacu a făcut această nominalizare în ceea ce mă privește. Cred că am nevoie în continuare de acumularea unor cunoștințe, nu numai de natură politică, dar și în zona economică, financiară. Lucrurile trebuie foarte bine controlate din acest punct de vedere”.

Totodată, Rafila a precizat că nu-și dorește să devină premier.

“Nu am acest obiectiv personal să devin prim-ministru. Nu e o țintă a carierei mele, dar sigur că o astfel de propunere nu se refuză din start. Trebuie discutată, digerată de mine și colegii mei. Nu este o responsabilitate mică.

Nu-mi doresc să devin un povestitor balcanic, ci un om responsabil și să-mi asum și să fac ceea ce spun”, spune Alexandru Rafila.

„PSD trebuie să vină cu un candidat care să determine oamenii să meargă la vot”

Medicul a spus, despre o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale din 2024, că Partidul Social Democrat trebuie să vină cu un candidat credibil și de asemenea cu un program de guvernare aplicabil și credibil.

„Participarea la o competiție, cum ar fi la funcția supremă în România, pentru oricine este o provocare. Nu am această idee dominantă, dar, în mod evident, într-o competiție, PSD trebuie – și nu mă refer neapărat la mine - să vină cu o persoană care să nu adune doar voturile stângii tradiționale, trebuie să fie o persoană care să vină cu un proiect de țară și care să fie credibilă și să poată să aducă la vot, pentru că este foarte important ca lumea să voteze și aici PSD ar trebui să schimbe ce s-a întâmplat în anii trecuți, când o prezență mai mare la vot era defavorabilă PSD.

PSD trebuie să vină cu un candidat care să determine oamenii să meargă la vot, pentru că este un candidat credibil”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila spune că nu exclude o candidatură la președinție.

“Nu exclud nimic. Cât timp sunt un om cu bună credință și credință în Dumnezeu nu exclud nimic, pentru că cred că fiecare om are datoria să încerce să facă ceea ce este bine pentru această țară și nu trebuie să fie o dorință care să exacerbeze ambițiile personale.

Dacă PSD va avea un proiect de țară, aici eu am opinii personale că trebuie să redeșteptăm, să mergem la o reconstrucție care să genereze ideea apartenenței la comunitate. Ne-am cam pierdut abilitățile astea și înțelegerea faptului că nu trăim singuri. Dacă reușim să readucem niște valori care țin de comunitate, tradiție, într-un cadru modern, cred că atunci putem să facem și altfel de politică în România, puțin mai relaxați, fără parti-pris-uri, fără jigniri, fără un mod individual, egoist care se manifestă în mod evident în această perioadă”, a spus deputatul.

„Ce transmite Cîțu sunt foarte multe povești greu de crezut și ușor de demontat”

Social-democratul spune că, dacă ar candida împotriva unui reprezentant al PNL, Ludovic Orban, președintele liberalilor, ar fi un candidat mai greu de combătut decât premierul Florin Cîțu.

„Domnul Orban este un candidat mai greu de combătut decât domnul Cîțu. Ceea ce transmite domnul Cîțu, din păcate, sunt foarte multe povești greu de crezut și ușor de demontat. (...) Suntem în situația să fim în primul rând responsabili și abia ulterior populari. Pentru că această popularitate poate să fie de foarte scurtă durată, va veni toamna, sezonul rece, ne vom confrunta cu diverse probleme”.

Acesta spune că l-ar numi “cu siguranță” premier pe liderul PSD, Marcel Ciolacu.

“Nu aș avea niciun fel de ezitare. E un om dinamic, echilibrat, care știe să negocieze și cred că are și o experiență suficientă în zona politică încât să poată să gestioneze un guvern. Important nu este doar nominalizarea prim-ministrului, ci nominalizarea unei echipe. Această echipă trebuie să vină cu un program de guvernare care să fie credibil și aplicabil”, a afirmat Alexandru Rafila.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri