Exclusiv Raluca Turcan, despre reforma pensiilor speciale: Se poate face într-o săptămână. Dar undeva nu există voință politică

Data publicării:
Raluca Turcan susține o conferință la sediul Inspectiei Muncii, in Bucuresti, 27 august 2021.
Raluca Turcan, deputat PNL. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Deputatul Raluca Turcan a declarat într-un interviu pentru Digi24.ro că reforma pensiilor speciale s-ar putea face în Parlament într-o săptămână, însă proiectul rămâne în continuare blocat la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, semn că nu există voință politică pentru rezolvarea acestei probleme. Raluca Turcan a adăugat că reforma pensiilor este un jalon de care depind banii din PNRR, iar un politician care ratează o astfel de oportunitate va răspunde întreaga sa carieră politică.

"Este clar că nu putem păcăli Comisia Europeană. Mie așa mi s-a părut, că se încearcă o păcălire a celor din Comisia Europeană care, pe de-o parte, lucrează cu specialiști din România și doi, lucrează și cu foarte mulți specialiști români la Bruxelles și știu foarte bine ce se întâmplă în sistemul de pensii speciale și ce inechități sunt și cum pot fi corectate lucrurile. De ce trenează? Eu nu am un răspuns. Pentru că acest proiect este în portofoliul Comisiei de Muncă de la Camera Deputaților și nu a fost pus pe ordinea de zi. Într-o zi, două, maximum o săptămână, acest proiect poate să devină lege. De ce (nu devine n.r.)? Mi-e greu să vă răspund. Asta înseamă că, undeva, nu există suficientă voință politică", a spus Raluca Turcan.

Aceasta a amintit că în perioada în care era ministru al Muncii a realizat un proiect de reformă a pensiilor speciale, care a rămas în portofoliul ministerului.

"Din nefericire a existat o fractură între comunicarea de la Ministerul Muncii pe care am avut-o cu Comisia Europeană și forma finală care a fost transmisă de la Ministerul Fondurilor Europene prin Guvern către Comisia Europeană. Și au existat niște fracturi care astăzi ne aduc în situații mai delicate și pe care ar fi trebuit să se concentreze noul guvern în momentul în care a ajuns să pună în practică PNRR-ul", a spus Raluca Turcan.

"Ca ministru al Muncii am considerat că în România există șase categorii de pensii speciale - magistrați, grefieri, corpul diplomatic, funcționari, parlamentari, Curtea de Conturi și personal aeronautic. Există sistemul de apărare și ordine publică care nu este beneficiar de pensii speciale, ci de pensii ocupaționale pentru că Ministerul Munii nu are acces la pensiile care se plătesc din bugetele ministerelor și instituțiilor de resort și de asemenea există beneficiarii sistemului public de pensii. În PNRR a existat suprapunerea celor șase categorii de pensii speciale cu sistemul de apărare și ordine publică care crează în momentul de față niște probleme pentru că, pe de-o parte nu poți să-i duci pe cei din sistemul de apărare și ordine publică la contributivitate și, de asemenea, în condițiile în care se așteaptă un impact din partea Comisiei Europene pe aceste legi, răspunsurile țării nu pot să fie pe măsură pentru că acolo vorbim de un sistem pe care nu îl controlăm sau care nu poate fi făcut transparent din motive lesne înțelese. Aspectul acesta putea fi clarificat din prima zi de guvernare a noului ministru", a spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan: 5 milioane de beneficiari de pensii în sistemul public așteaptă corectarea unei inechități crase

Fostul ministru al Muncii a fost întrebată dacă succesorul ei, Marius Budăi, este cel care nu are voința de a merge mai departe cu reforma pensiilor speciale.

"Domnul Budăi spune în permanență că domnia sa este doar integrator și că soluțiile pe pensii vin de la ministerele de resort. Ministerul Muncii este titularul de reformă. Ministerul Muncii este cel care în fiecare zi de la preluarea mandatului avea obligația să cheme reprezentanții acestor categorii profesionale la discuții, la negocieri și așa cum se poartă negocierile pe formarea Guvernului, așa să se întâmple și pe Legea pensiilor astfel încât să se ajungă la o formulă acceptată. Ca ministru (...) ajunsesem la un acord", a spus Raluca Turcan.

Referitor la propunerea liderului PSD Marcel Ciolacu, care susține asumarea răspunderii pe reforma pensiilor speciale, Raluca Turcan spune că măsura ar fi inutilă.

"În legătură cu afirmația domnului Ciolacu, eu vreau să spun că sunt o susținătoare a asumării răspunderii pe rezolvarea unor probleme pentru care nu există o voință politică clar definită. Dar de obicei la asumarea răspunderii se recurge când ai doar o majoritate parlamentară fragilă. Noi, acum, avem o majoritate politică și parlamentară confortabilă. Dacă există voință politică pentru rezolvarea acestei probleme și nu interes de a specula politic o temă, atunci problema respectivă poate fi rezolvată în maxim o săptămână în Parlamentul României", a spus deputata PNL.

Aceasta a adăugat că există o inechitate evidentă între sistemul public de pensii și pensiile speciale.

"Pe de-o parte avem o sută și ceva de mii de beneficiari de pensii speciale și cinci milioane de beneficiari de pensii în sistemul public care așteaptă corectarea unei inechități crase. În sistemul de pensii speciale, primele 30 de pensii sunt între 50.000 și 60.000 de lei. (...) Dacă în sistemul de pensii speciale pensia medie este undeva la 5.000 - 6.000, la sistemul de pensii publice, pensia este la 1.700 de lei.

Raluca Turcan: Politicienii care ratează șansele oferite de PNRR vor răspunde toată cariera lor politică

Întrebată dacă România își poate permite să piardă banii din PNRR în cazul în care va lipsi voința politică pentru reforma pensiilor speciale, Raluca Turcan a spus că ratarea oricărui obiectiv din PNRR ar fi un lucru pentru care cei responsabili vor răspunde toată viața.

"Nu, nu își permite. România are o șansă unică și politicienii care ratează această șansă vor răspunde toată cariera lor politică. Pentru că nu te întâlnești de două ori într-o viață de om cu o asemenea oportunitate. Aproape 40 de miliarde de euro finanțare pe niște proiecte de investiții și rezolvarea unor probleme reprezintă o gură de oxigen de care țara noastră avea nevoie", a spus Raluca Turcan.

"Un obiectiv de reformă costă aproximativ 700 de milioane de euro. Deci dacă noi nu îndeplinim un obiectiv de reformă, atunci în tranșa de bani pe care trebuie să o primim nu intră respectivii bani. Dacă problemele se agravează, atunci riști să fie periclitate inclusiv proiecte de investiții pe care le derulează în momentul de față primari și președinți de Consilii Județene", a adăugat ea.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri