Sari la conținut
News Alert

Raluca Turcan îl acuză pe ministrul Educaţiei de "ilegalități în cascadă": "A antedatat un act"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, îl acuză pe ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, că a antedatat ordinul de ministru prin care se permite numirea pe posturi a directorilor de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta. Ea a adăugat că va cere ca „vinovaţii să răspundă penal”.

TURCAN sursa pnl.ro

„Ilegalităţi în cascadă la Ministerul pesedizat al Educaţiei! (…) PSD trebuie să răspundă de ce Ministerul Educaţiei a transmis către toate inspectoratele nota nr. 24187 din 6.01.2017, în loc să trimită Ordinul de Ministru?
 Răspunsul este foarte simplu: vineri, 6 ianuarie 2017, nu a existat un Ordin de Ministru! La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat!
 Aşadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-şi ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autorităţile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovaţii să răspundă penal”, a scris Raluca Turcan, marţi, pe Facebook, potrivit News.ro.

Acuzaţiile preşedintelui interimar al PNL vin după ce în Monitorul Oficial de luni, 9 ianuarie, a fost publicat ordinul de ministru prin care se permite numirea pe posturi a directorilor de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta.

Ordinul este datat 6 ianuarie 2017, deşi atunci ar fi fost emisă doar o notă de către minister, care avea acelaşi conţinut cu ordinul publicat luni.

„Am avut dreptate când am spus ca PSD a modificat un Ordin de Ministru printr-o fiţuică fără nicio valoare juridică. Vineri, toate Inspectoratele Şcolare au primit nota nr. 24187 din 6.01.2017 prin care aveau liber la numirea pe funcţii a directorilor care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, aşteptând să vină PSD să-i numească în funcţie pe criterii politice. Nu au primit şi Ordinul de Ministru, din simplu motiv că el nu exista în data de 06.01.2017! Abia aseară, în 9.01.2017, au publicat în Monitorul Oficial nr. 20/09.1.2017 (Partea I) Ordinul de Ministru nr. 3.044 care preia informaţia din nota de vineri.
 Am atras atenţia că au făcut o ilegalitate. Au ştiut că fac o ilegalitate. Acum au acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate”, mai susține Raluca Turcan.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori.

Pavel Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Şi Administraţia Prezidenţială a criticat măsura luată de Ministerul Educaţiei. Consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, a declarat, luni, că măsura privind numirea directorilor unităţilor de învăţământ prin derogare este un „semnal extrem de negativ” în sistem, fiind răsplătiţi cei care au dovedit că nu au avut performanţe, iar măsura a fost luată şi ca urmare a „presiunii” venite din partea foştilor directori, care şi-au pierdut posturile.

Pe aceeași temă