Exclusiv Raluca Turcan: Protocolul dintre PNL și PSD ar trebui să prevadă și interzicerea racolării de primari de la un partid la altul

Data publicării:
Raluca Turcan, lider PNL, vorbește la interviurile Digi24.ro pe 18 mai 2023.
Raluca Turcan cere ca protocolul dintre PNL și PSD să prevadă și interzicerea racolării de primari de la un partid la altul. Foto: captură video

Liderul PNL Raluca Turcan a declarat într-un interviu pentru Digi24.ro că își dorește ca noul protocol dintre PNL și PSD să prevadă și o interzicere a racolării de primari de la un partid la altul, mai ales că se apropie anul electoral 2024, aceasta dând ca exemplu cei 500 de primari liberali care au migrat la social democrați când PSD era la guvernare.

Raluca Turcan spune că, dincolo de negocierile pe ministere dintre cele două partide, este necesar să fie stabilită și o "bună conduită" între PNL și PSD.

"Mult mai important mi se pare aspectul care ține de comportamentul public între PNL și PSD. (...) Dacă mă întrebați pe mine, o chestiune vitală din conținutul acestui protocol ar trebui să fie și aceasta. Comportamentul public al celor două partide și interzicerea racolării primarilor de către un partid de la celălalt. Vorbesc mai ales de spețe punctuale pe care le-ați prezentat și dumneavoastră public, unde sunt presiuni pe primari ai PNL-ului să plece la PSD. Dacă vă amintiți, actuala structură administrativă are la bază și acea ordonanță pe care a dat-o domnul Dragnea, dacă nu mă înșel, în care s-a permis migrarea primarilor, și din PNL au plecat aproximativ 500 de primari către PSD, pentru că atunci era PSD la guvernare", a spus liderul liberal.

"Lucrul acesta e important să fie clarificat, mai ales că anul 2024 va fi unul cu multe alegeri electorale și e normal ca, odată aflați într-o coaliție la nivel național să existe un comportament și o bună conduită, o bună practică între partide și în teritoriu", a adăugat ea.

Întrebată dacă acuză PSD de o campanie de racolare a primarilor PSD, Raluca Turcan a răspuns:

"Eu nu acuz nimic, eu sesizez ce se întâmplă pentru că sunt lucruri pe care le vedem. Unele mi le povestesc colegii mei, altele le vedem în spațiul public - cum inclusiv în discursuri ale liderilor naționali în teritoriu se vorbește despre presiuni pe primari ai PNL. Lucrurile acestea nu cred că au ce căuta mai ales că această coaliție a fost făcută cu un scop: stabilitate politică. Păi stabilitate politică înseamnă și mai puțină gâlceavă, înseamnă respect reciproc, înseamnă proiecte în interesul oamenilor. Cum te raportezi tu ca alegător din Sibiu, de exemplu, dacă vezi că sunt proiecte bune în interesul sibienilor, dar contestate de către un partid aflat în Coaliție", a declarat Raluca Turcan.

Aceasta a mai spus că își dorește un cod de etică al Coaliției.

"Da. L-am cerut și în primul protocol și cred că este important din punctul meu de vedere. O coaliție se bazează pe încredre și respect reciproc, dacă dorești să ai rezultate și dacă ești concentrat pe rezultate. Dacă nu au nici încredere, nici respect reciproc, atunci lucrurile se complică și se crează o percepție care afectează abmele partide. După cum arată sondajele, nu doar PNL a scăzut în încredere, pentru că mulți votanți ai PNL au fost nemulțumiți de această alianță cu PSD, oarecum nefirească și pe care nimeni, mai ales dintre cei care eram la vârf în momentul alegerilor nu puteam să o anticipăm, și, de asemenea, dacă nu există rezultate în această coaliție, care să fie privite cu înțelegere și promovate ca atare, oamenii nu resimt într-un fel lucrurile bune care se fac", a mai spus Raluca Turcan.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri