Ramona Mănescu, după moartea angajatului de la Ambasada României din Kabul: Funeraliile naționale ar fi un gest firesc

Data actualizării: Data publicării:
Ramona Manescu
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul de externe Ramona Mănescu a oferit marți seara detalii, la Digi24, despre atacul de la Kabul în care a fost vizată clădirea unde se află și Ambasada României la Kabul, atac în urma căruia un angajat din echipa de securitate a Ambasadei a murit, iar un altul a fost rănit.

„Funeralii naționale, cel puțin la nivel simbolic, ar fi un gest firesc, nu am făcut propunerea, dar vom discuta”, a spus Ramona Mănescu la Digi24. 

„Nu putem decât să fim recunoscători, să plătim tribut ( sic! - n.r.) pentru sacrificiu, omul acesta și-a sacrificat viața pentru a-i salva pe ceilalți, este un lucru peste care vom trece greu, am transmis condoleanțe familiei”, a spus Ramona Mănescu.

„Nu cred că există o motivație pentru acest atac, nu cred că are legătură cu faptul că este Ambasada României. A fost un atac terorist îndreptat contra unei misiuni a unui stat european și a unui stat partener NATO, care își desfășoară activitatea acolo, cu partenerii din NATO. Atacul se încadrează în logica pe care o au talibanii, de a ataca fiecare punct care li se pare vulnerabil”, a declarat ministrul de externe Ramona Mănescu.

Ea a spus că românul ucis era născut în 1976, iar cel rănit era de asemenea un bărbat tânăr. El se află acum în spitalul unei baze militare, este în afara oricărui pericol, este stabilizat și se așteaptă acordul medicilor pentru a fi transportat acasă. 

În ambasadă se aflau în momentul atacului - care a durat câteva ore - 12 diplomați, inclusiv însărcinatul cu afaceri. Toți au fost în pericol, într-o situație extrem de tragică și complicată, dar din fericire au putut fi evacuați și se află acum într-o bază militară. „Extragerea s-a făcut dimineață, au reușit să-i scoată teferi, avem un coleg decedat, un coleg rănit, toți ceilalți sunt într-o zonă NATO”, a detaliat Ramona Mănescu.

Toți cei 12 diplomați vor fi aduși în țară, iar echipa și reprezentanța diplomatică - distrusă în proporție de 80 la sută - vor fi refăcute, a spus Ramona Mănescu.

„Vom continua să trimitem oameni, suntem puși în situația de a ne gândi de doup ori, de a stabili condițiile de securitate”, a completat șefa diplomației. 

Ea a mai spus că din primele momente au fost informați președintele și premierul. „Din primul moment a fost constituită celula de criză, toate autoritățile au fost prezente, am colaborat bine cu Ministerul Apărării, ne-au ajutat să contactăm baza NATO, să-i mutăm acolo, coordonare există, e o procedură firească să fie anunțați”, a spus Ramona Mănescu. 

Atacul de la Kabul s-a soldat în total cu 21 de morți și peste 120 de răniți. Un vehicul-capcană a explodat în cursul nopții de luni spre marți în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale, în care se afla și Ambasada României. Explozia a fost urmată de schimburi de focuri susținute, care au durat câteva ore.

Explozia, care a afectat o arie destul mare, a avut loc imediat după ce Zalmay Khalilzad, negociatorul SUA, a anunțat că Statele Unite vor retrage aproximativ 5.000 de militari din Afganistan și vor închide cinci baze militare în termen de 135 de zile, conform unui proiect de acord de pace cu oficialii talibani.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri