Raport CE. Impozitul pe venit, redus la 10% sau la 12%?

Data actualizării: Data publicării:
171012_PSD_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea

În Raportul Comisiei Europene publicat pe 24 octombrie, pe lângă îngrijorările legate de deficitul bugetar din România și de reîntoarcerea la sistemul de pensii din 2008, apar și informații privitoare la intențiile Guvernului de reducere a cuantumului contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit. Informațiile transmise Comisiei nu corespund însă în totalitate cifrelor din programul de guvernare.

171012_PSD_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Premierul Mihai Tudose a precizat că impozitul pe venit va fi redus la 10%. „Noi vorbim de 10%, a vorbit domnul Cîțu de 12%? (...) Noi o să avem impozitul de 10% pe venit, indiferent de ce visează domnul Cîțu”, a declarat șeful Executivului.

-----

În Raportul CE scrie că, pentru a atenua impactul fiscal al Legii salarizării unice, Guvernul de la București plănuiește să multe în întregime contribuțiile sociale în sarcina angajaților. „Guvernul plănuiește să însoțească acest transfer cu o reducere a procentului total al contribuțiilor sociale, de la 22,75% pentru angajatori și 16,5% pentru angajați, cât este în prezent, la 36% pentru angajați și să reducă impozitul pe venit de la 16% la 12% sau 10%”, scrie în continuare în document.

Cifrele din Raportul CE, care puteau fi deduse doar din întâlnirea cu autoritățile de la București de la sfârșitul lunii septembrie, nu corespund însă, în totalitate, angajamentelor din programul PSD-ALDE de guvernare.

În programul de guvernare aprobat de Parlament scrie: „Tot pentru încurajarea mediului de afaceri, propunem reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% și a contribuțiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018”.

Discrepanța dintre cifrele comunicate CE și cifrele vehiculate în interiorul țării a fost remarcată și de vicepreședintele PNL Florin Cîțu. „Aflăm din Raport că Ionuţ Mişa (ministrul de Finanțe - n.r.) i-a informat pe cei de la Comisia Europeană că vrea să întoarcă reforma pensiilor din 2008, ceea ce înseamnă că se gândeşte foarte serios să elimine contribuţia care merge la Pilonul II. Și, mai mult, iarăşi ne-au minţit, nu au avut niciodată intenţia să reducă impozitul pe venit la 10%. Pentru Comisia Europeană informaţia a fost de 12%, iar contribuţiile la 36%”, a declarat senatorul PNL.

Întrebat despre informațiile care apar în Raportul CE, premierul Mihai Tudose a avut o reacție dură: „Nu știu ce raport aveți dumneavoastră. Este raportul Comisiei sau raportul reprezentantului, ce a înțeles reprezentantul Comisiei la București? Fiindcă nu este prima dată când înțelege niște chestii pe care le înțelege numai domnia sa. (...) Noi o să avem bugetul pe masă și o să vedeți atunci, în cel mai scurt timp, în maxim 10 zile, exact cât rămâne, unde rămâne, ce trece, în ce conturi este și comentați ceea ce facem noi, nu ceea ce spun alții că o să facem noi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri