Raportul Comisiei CEC. Contractul Ioanei Băsescu respectă procedurile bancare

Data publicării:
raport cec parlament

Cosmin Nicula, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a explicat că acest raport a fost întocmit la cererea Biroului Permanent al Senatului, căruia i-a și fost înaintat azi. „S-a lucrat cât se poate profesionist și refletă realitatea din cadrul CEC-ului”, a spus Nicula, care a precizat că acest document include date confidențiale și va fi făcut public numai după ce va fi analizat de conducerea camerei superioare a Senatului, care se va întruni în data de 30 decembrie și în momentul când va fi pe ordinea de zi a plenului.

La întrebările presei privind eventuala acordare în mod preferențial a creditului pentru Ioana Băsescu, fiica cea mare a președintelui, Cosmin Nicula a răspuns: „Acest lucru poate fi discutat la nivel de moralitate. În rest, acel contract a fost luat în condiții de respectare a procedurilor bancare. Discuțiile politice pot duce în direcție de moralitate”.

„Pot să vă spun că am facut câteva recomandări, pe care cu siguranță Ministerul de Finanțe le va lua în considerare, și sper ca prin aceste recomandări pe care noi le-am adus, CEC-ul, ca instituție, să fie într-adevăr o bancă europeană, o bancă care să poate să intre în competiție corectă cu celelalte bănci de stat și private”, a spus Cosmin Nicula.

Întrebat dacă recomandările sunt sau nu favorabile CE, președintele comisiei a spus că „recomandările pe care le-am făcut sunt cât se poate de favorabile atât Ministerului de Finanțe, cât și CEC-ului”.

Akos-Daniel Mora, membru al comisiei, a subliniat că importante în acest raport sunt recomandările, printre care cea mai importantă este „pentru ca CEC în viitor să devină acea bancă care să implementeze ceea ce dorește Guvernul, și anume o creștere economică și să vină în sprijinul IMM-urior”.

„Aici ne-am concentrat cu toții: să creem o platformă suficient de puternică în așa fel încât CEC să devină acel instrument de finanțare care lipsește cu desăvârșire astăzi în finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii, a agriculturii. Pe ceea ce înseamnă partea de intern există o lipsă de finanțare acută în piață, or CEC poate să devină acel instrument important pentru a sprijini creșterea economică din România”, a spus parlamentarul.

El a detaliat câteva elemente din recomandări, respectiv majorarea capitalului social al CEC, care să permită fonduri proprii mai multe pentru a crește creditarea, respectiv pentru a crește partea de depunere, dar și îmbunătățirea sistemului informatic al CEC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri