Răspunsul lui Ciucă la atacul lui Ciolacu: Coaliția rămâne controversată, dar e necesară. Ne abținem să provocăm momente conflictuale

Data publicării:
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Coaliția PNL-PSD e în continuare controversată, dar e necesară pentru stabilitatea guvernării într-o perioadă economică și internațională complicată, spune premierul Nicolae Ciucă. Declarația vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat un nou atac la adresa liberalilor, pe care îi acuză că nu au mărit veniturile românilor.

„Răspunsul nostru la această situație economică, socială și internațională complicată a fost dat sub forma creării unei mari Coaliții stânga- dreapta, care să ofere suportul unei guvernări stabile și eficiente. Știu că această soluție a fost și rămâne controversată, că sunt discuții privind identitatea noastră și șansele electorale a alegerilor din anul 2024. Dar trebuie să înțelegem cu toții că ar fi fost greu să guvernăm România într-un mediu politic profund conflictual, predispus la populism și orientat exclusiv electoral”, a spus Ciucă.

„De aceea, atitudinea noastră este una de responsabilitate și corectitudine. Încercând să punem pe primul plan interesul țării, ne abținem să provocăm momente conflictuale, să răspundem provocărilor sau să generăm rupturi. Avem înainte un an în care datorită fluidității mediului economic și politic international trebuie să procedăm extrem de prudent, ferind țara de derapaje. Sunt convins că la viitoarele alegeri oamenii vor aprecia această conduită responsabilă, decât pe aceea care, din goana după puncte electorale, promovează abordări populiste sau face promisiuni lipsite de realism, a continuat el.

„În fața acestei crize nu există răspunsuri sau soluții miracol. Și nici nu putem mulțumi pe toată lumea. În acest an au existat, fără îndoială, și greșeli si ezitări, iar uneori trebuie sa recunosatem ca am avut si rateuri. Însă trebuie să ne uităm la întreg parcursul și la rezultatul de ansamblu, care ne dă motive să abordăm cu un optimism moderat următoarea perioadă, dacă vom da în continuare dovadă de responsabilitate și seriozitate”, a mai spus președintele PNL.

„A doua mare provocare ține de felul în care vedem noi viitorul și soluțiile pentru acest viitor. PNL are datoria să definească pe termen mediu și lung modul în care trebuie să arate România, care sunt restanțele economice, politice și instituționale la 30 de ani de la Revoluție, respectiv ce obiective ne propunem pentru a le depăși. Această abordare are și o componentă ideologică. Trebuie să redefinim un liberalism adaptat acestor provocări, care să fie capabil să producă un proiect și o viziune asupra viitorului României”, a conchis el.

Declarația vine după ce Ciolacu le-a recomandat liberalilor „să aibă decenţa” să nu dea indicaţii PSD în ceea ce priveşte pensiile şi veniturile românilor și să își recunoască propriile greșeli.

„Ei în anul 2021 nu au mărit cu niciun leu veniturile românilor. Ne-au ţinut în perioada de pandemie prin casă, în timp ce ei beau şi fumau în birouri. Părinţii noştri n-aveau acces la spitale, pentru că n-au fost în stare să gestioneze o pandemie. Au cumpărat vaccinuri de miliarde de euro, cât zece populaţii ale României, fără să dea nicio justificare. Eu le cer un singur lucru: să fie decenţi”, a spus liderul PSD.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri