Războiul cu marile companii: „Ei au bugetul, noi suntem 20 de milioane”

Data actualizării: Data publicării:
tudose FB

Premierul Mihai Tudose este convins că majorarea accizelor la combustibili nu va antrena o creștere a prețurilor la pompă, fiindcă Executivul a explicat companiilor că „perioada aia de romantism, când făceau ce voiau pe aici, s-a cam închis”. Dacă mesajul nu a fost înțeles, Guvernul va vedea „ce face cu redevențele”. „Săptămâna trecută s-au împlinit 100 de ani de la lupta de la Mărășești, când au murit niște oameni ca noi să fim o țară independentă, unită, da?, și să nu vină să treacă pe-aici cine vrea, când vrea, să facă ce vrea”, a declarat Tudose.

Într-un interviu la România TV, premierul Mihai Tudose a fost întrebat de ce trebuie să crească accizele la carburanți dacă „economia crește, țara are bani de salarii și de pensii, ANAF încasează suficient de bine”.

„Fiindcă în 2016 acciza a fost scoasă, n-a scăzut prețul. Companiile au demonstrat, știți, că nu prea au nici profit. Stau rău, îți vine să plângi. Ia să vedem dacă o punem la loc cresc (prețurile - n.r.)? Eu cred că nu vor crește”, a răspuns Mihai Tudose.

Întrebat de jurnalist pe ce se bazează această convingere, premierul a spus: „Mai vorbim cu ei și le explicăm că, totuși, perioada aia de romantism, când făceau ce voiau pe aici, s-a cam închis”.

„Și cum se poate bloca acest romantism?”, l-a chestionat moderatorul. „Păi vedem. Cresc și ei prețurile, mai vedem și noi ce facem cu redevențele. Păi, nu, haideți să ne înțelegem. Mai există și chestia asta”.

Când i s-a atras atenția că o astfel de strategie „seamănă așa a un soi de șantaj”, premierul PSD a precizat: „Nu înseamnă șantaj, înseamnă că, în sfârșit, nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialogul instituțional, oficial. Am mai spus-o: săptămâna trecută s-au împlinit 100 de ani de la lupta de la Mărășești, când au murit niște oameni ca noi să fim o țară independentă, unită, da?, și să nu vină să treacă pe-aici cine vrea, când vrea, să facă ce vrea. (...) Dorim un stat puternic și prietenos. Prietenos cu cei corecți și doar un stat puternic cu ceilalți”.

Avertizat că este vorba de niște „coloși”, de firme „care au buget pe an, la nivel mondial, mai mare decât al României”, șeful Guvernului PSD-ALDE a continuat: „Dacă înving ei, asta e. Am înțeles, ei au bugetul, noi suntem 20 de milioane de români. Nu punem pieptul în față, dar totuși suntem mulți”.

„Puteți să-i asigurați pe oameni că această majorare de accize nu va infleunța negativ traiul lor?”, a întrebat jurnalistul. „Nu, nu va influența negativ, pot să-i asigur”, a subliniat premierul Tudose.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri