Răzvan Theodorescu: Revoluția ar fi fost ca un spectacol de operetă, comic, dacă nu s-ar fi soldat cu morți

Data actualizării: Data publicării:
PER - CONFERINTA
Razvan Teodorescu participa la o conferinta de presa sustinuta de Partidul Ecologist Roman (PER), la sediul din Bucuresti, joi, 28 iulie 2011. LIVIU ADASCALITEI / MEDIAFAX FOTO

Fost ministru al Culturii și senator PSD, în prezent vicepreședinte al Academiei Române, Răzvan Theodorescu spune că românii le datorează libertatea lui Ion Iliescu și lui Iulian Vlad, șeful Securității.

Într-un interviu acordat Newsweek România, Theodorescu spune că, în opinia sa, Revoluția a ținut până în decembrie 1991 și că „necunoașterea datelor istorice” a făcut să ajungem în România „la această cacofonie juridică și istorică”: două procese, unul pentru Revoluție, altul pentru Mineriadă. „România intră în Guiness Book cu această aducere la tribunal a Revoluției. Nicăieri nu știu ca vreo revoluție să fie adusă la tribunal”, a mai declarat Theodorescu.

„Am văzut oameni onorabili, civili care dădeau ordine să se tragă, mai ales, regizori şi actori. Ajunsesem într-o situaţie absolut comică. (...) Totul era ca un fel de – dacă nu s-ar fi soldat cu oameni morţi -, totul era un fel de operetă”, a mai spus fostul senator PSD în interviul acordat Newsweek România.

În ceea ce-l privește pe Ion Iliescu, Răzvan Theodorescu susține că acesta nu are nicio vină pentru Mineriadă. „Vinovaţi sunt unii conducători ai FSN-ului din acea vreme, dar nu pot să dau nume, pentru că nu ştiu”, spune fostul ministru al Culturii.

Fostul președinte Ion Iliescu este de astăzi inculpat în dosarul Revoluției. Procurorii au luat aceeași decizie și în cazul lui Gelu Voican Voiculescu. În urmă cu an, cei doi deveneau suspecți în dosar.

Interviul integral cu Răzvan Theodorescu, AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri