Reacția AmCham România la declarațiile lui Liviu Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
dragnea singur 180310_PSD_CONGRES_FINAL_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comunitatea oamenilor de afaceri, membri ai Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România), respinge „acuzaţiile tendenţioase lansate în spaţiul public la adresa companiilor multinaţionale şi a angajaţilor acestora” şi face un apel la responsabilitate și la „încetarea discriminării românilor în funcţie de angajator”.

dragnea singur 180310_PSD_CONGRES_FINAL_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Camera de Comerţ Americană în Romania - AmCham România, în numele comunităţii de afaceri pe care o reprezintă - peste 430 de companii americane, internaţionale şi româneşti -  respinge acuzaţiile tendenţioase lansate în spaţiul public la adresa companiilor multinaţionale şi a angajaţilor acestora (...) Facem apel la responsabilitate deopotrivă în declaraţii şi acţiuni, din partea decidenţilor şi a celor aflaţi în funcţii publice şi la încetarea discriminării românilor în funcţie de angajator. Considerăm că astfel de speculaţii creează un precedent periculos pentru democraţia românească, cu accente de intimidare a mişcării civice şi a sectorului privat, cu implicaţii negative la nivelul mediului de afaceri şi al imaginii României în plan extern, afectând încrederea partenerilor externi în capacitatea României de a exercita roluri regionale, precum Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor”, se arată într-un comunicat al AmCham România.

Potrivit sursei citate, „astfel de practici erodează încrederea în climatul investiţional şi alimentează fenomenul de emigrare, deja resimţit puternic de piaţa muncii, mutând în acelaşi timp atenţia publică de la priorităţile şi vulnerabilităţile prezente şi viitoare ale României”.

„AmCham România semnalează, de asemenea, pericolul unor potenţiale abuzuri de putere în relaţia stat-contribuabili, care pot rezulta dintr-o astfel de poziţionare a decidenţilor. AmCham România reafirmă că dreptul la libera exprimare a cetăţenilor este un drept câştigat cu mare preţ de generaţiile anterioare, şi care într-un stat european, membru al NATO, ar trebui garantat prin lege şi respectat de autorităţi, în niciun caz blamat sau reprimat. În continuare, AmCham România rămâne un partener de un partener de dialog de încredere şi îşi exprimă disponibilitatea de a fi un contributor activ, prin expertiza acumulată în rândul membrilor, la procesul de modernizare şi îmbunătăţire a cadrului legislativ şi fiscal din România şi prin prin promovarea de recomandări şi măsuri necesare pentru o dezvoltare economică sustenabilă”, susţine comunitatea oamenilor de afaceri din AmCham.

Citiți și: Dușmanii lui Dragnea = dușmanii poporului român

Totodată, Camera de Comerţ Americană în România subliniază că, de 25 de ani, reprezintă în dialogul cu autorităţile deopotrivă companii mari şi companii mici, antreprenoriale, care au contribuit la dezvoltarea economiei româneşti prin investiţiile cumulate de peste 22 miliarde de dolari şi prin cele peste 250.000 de locuri de muncă create în ţară. „Sectorul privat, prin eficienţa investiţiilor şi prin valoarea adăugată inclusiv în ce priveşte dezvoltarea capitalului uman, a pus România pe harta globală a investiţiilor şi este cel mai important contributor la bugetul de stat, susţinând în acelaşi timp cu dedicare,  prin activităţi caritabile, nevoi societale de amploare”, se menţionează în comunicatul citat.

Marţi seară, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Antena 3, că o parte dintre multinaţionale finanţează protestele din România. Întrebat cum procedează o parte dintre multinaţionalele din România pentru „a-l demoniza", Dragnea a răspuns: „Finanţează. (...) Finanţează 'Rezist', finanţează aceste mişcări, îndeamnă propriii angajaţi să meargă la proteste, ori le dau liber în ziua aia, ori le dau de înţeles că ar fi bine să meargă la proteste. Acum e mai slabă mişcarea asta, a fost foarte tare. Acum s-au mai potolit”.

Totodată, Dragnea a susţinut că unele companii au interese economice care „lovesc interesele statului român”.

„Companiile (...) au interese economice. (...) În momentul în care aceste interese economice lovesc interesele statului român, nu putem să nu intervenim. (...) Eu vreau şi nu voi înceta această luptă cât o să fiu în această poziţie şi cât o să fiu viu şi liber, şi anume ca românii să fie beneficiarii principali, beneficiarii finali ai bogăţiilor pe care le are această ţară. (...) Asta este naţionalism? Nu. Românism, poate. Dar eu cred că este o chestiune fundamentală. Orice om care are o poziţie în statul român ar trebui să gândească în acest fel şi asta deranjează, pentru că este vorba de interese de miliarde de euro”, a afirmat Dragnea.

Totodată, el a precizat că au fost începute investigaţii care vizează anumite companii.

„Nu pot să dau eu nume de companii, dar ştiu că s-au început investigaţii. (...) Se pare că şi instituţiile statului român au început să prindă cât de cât curaj. Şi în instituţii (...) mai sunt funcţionari care trag frâna, din diverse motive, ori sunt acoperiţi, ori au alte interese, ori de frică. De aia lucrurile nu merg foarte, foarte repede”, a mai afirmat Dragnea.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este de 25 de ani printre cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public - privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relaţiilor comerciale între SUA şi România.

Sursă: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri