Cotroceni: Demersul Avocatului Poporului „poate deschide poarta condamnaților penali să ne conducă”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

„Strădaniile unei persoane care vrea să devină premier nu intră în atribuțiile Avocatului Poporului”, a transmis Administrația Prezidențială prin intermediul purtătoarei de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. Reacția președintelui vine după ce Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a contestat la Curtea Constituțională legea care nu le permite condamnaților penali să dețină funcții în Guvern. Această lege îi interzice lui Liviu Dragnea să devină premier.  La câteva ore, a venit și o replică din partea Avocatului Poporului.

„Președintele României este indignat de acțiunea din această dimineață a Avocatului Poporului, o acțiune cu un unic beneficiar. Strădaniile unei persoane care vrea să devină premier nu intră în atribuțiile Avocatului Poporului. Preşedintele trage un semnal de alarmă ca toţi românii să înţeleagă cât de periculos este acest demers, care poate deschide poarta condamnaţilor penal să ne conducă"”, a spus purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale.  

De asemenea, Mădălina Dobrovolschi a declarat că preşedintele Klaus Iohannis este „indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind surprins că acesta acţionează „în beneficiul unui singur om”. 

Dobrovolschi a mai spus că preşedintele României este surprins şi de „rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte să devină util noii majorităţii politice”.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a președinției a atras atenția că această lege este în vigoare din 2001, și în toți acești ani Avocatul Poporului nu a considerat că este vreo problemă cu textul legii. 

„În 2001, România era într-un plin proces de integrare în UE și NATO, atunci a fost adoptată o lege prin care persoanele condamnate penal nu mai puteau fi minștri, respectiv prim- miniștri. În 16 ani nimeni, niciodată nu a considerat că e o problemă acest criteriu de moralitate pentru viața politică din România. În 16 ani Avocatul Poporului, indiferent de cine a ocupat acest post, nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturi și libertăți cetățenești. Această lege nu a fost contestată pentru că până la urmă este interesul tuturor ca societatea să fie condusă de persoane integre.

Aș vrea să vorbesc de articolul 58 aliniatul 1 din Constituția României. Este vorba despre rolul Avocatul Poporului. Rolul Avocatului Poporului este de cel de a apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice. Vă invit să ne uităm de această dată la articolul 16 aliniatul 3 din aceeași Constituție a României, care ne spune că funcțiile și demnitățile publice se exercită în condițiile legii. Nu trebuie să fii un expert în chestiuni de legislație că să înțelegi că legea fundamentală vorbește și despre alte criterii prin care o persoană poate să ajungă să dețină o astfel de demnitate”, a spus Mădălina Dobrovolschi. 

De asemenea, întrebată dacă Avocatul Poporului ar trebui să demisioneze, Dobrobolschi a spus că acesta „trebuie să asculte cu foarte multă atenție mesajul venit din partea președintelui României și să analizeze toate argumentele pe care le-am adus în spațiul public”.

Replica lui Victor Ciorbea

Instituţia Avocatului Poporului a transmis, joi seara, câteva „precizări” cu privire la poziția exprimată de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

„Avocatul Poporului își exprimă surprinderea față de afirmațiile făcute astăzi de către purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale și speranța că acestea nu reprezintă punctul de vedere al Președintelui României și nici al reprezentanților Administrației Prezidențiale”, se arată într-un comunicat.

Potrivit Avocatul Poporului, decizia de a sesiza CCR a fost luată în urma unor petiții și a dezbaterilor din spațiul public din luna decembrie 2016 cu privire la prevederile Legii nr. 90/2001 și după ce a constatat apariția în spațiul public a unor intense dezbateri exclusiv politice pe acest subiect.

Între altele, instituția Avocatului Poporului mai precizează că nu a examinat Legea nr. 90/2001 timp de 16 ani deoarece acest aspect din actul normativ nu s-a aflat în dezbatere publică, iar Avocatul Poporului nu dispune de resursele umane și nici de baza logistică necesare pentru a examina constituționalitatea sau lacunele întregii legislații a țării.

Citiți AICI precizările complete ale Avocatului Poporului.


 

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională pe legea care prevede că membrii Guvernului nu pot fi persoane care au suferit condamnări penale. Acest act normativ l-a împiedicat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să pretindă funcția de premier, din postura de lider al coaliției PSD-ALDE, câștigătoare a alegerilor din 11 decembrie.

În sesizarea depusă la CCR, Avocatul Poporului a argumentat că art. 2 din Legea nr. 90/2001 contravine mai multor articole din Constituție, Convenției pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, Declarației Universale a Drepturilor Omului și Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri