Reacția PSD la propunerea legislativă a lui Ciuhodaru

Data actualizării: Data publicării:
Adrian_Dobre_PSD

PSD „se delimitează categoric” de propunerea legislativă a deputatul social-democrat Tudor Ciuhodaru de a completa Codul penal, care prezintă „mai multe vicii de constituţionalitate”, motiv pentru care parlamentarii PSD vor vota împotriva proiectului, a precizat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Adrian Dobre (foto).

Adrian_Dobre_PSD

„Partidul Social Democrat se delimitează categoric de iniţiativa personală a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul Penal, în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancţiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituţionale sau a exercitării autorităţii de stat. Partidul Social Democrat consideră că forma actuală a Codului Penal are prevederi clare şi suficiente în legătură cu astfel de fapte şi nu necesită completări sau modificări”, arată Dobre într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al PSD susţine că „abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru în această materie este vagă”.

„Din acest motiv prezintă mai multe vicii de constituţionalitate în ceea ce priveşte respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale precum libertatea întrunirilor sau dreptul de asociere. Ca atare PSD se va opune acestui demers şi va vota împotriva propunerii legislative a deputatului Tudor Ciuhodaru”, a conchis Adrian Dobre.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus, la Senat, o propunere legislativă privind completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat.

Astfel, la articolul 397 se introduce alineatul 3 care va avea următorul cuprins: ”Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Social-democratul argumentează, în expunerea de motive, că „România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant”, în condiţiile în care pe teritoriul nostru trăiesc multe minorităţi „ce nu se pot plânge că sunt prigonite sau marginalizate de statul român”.

Tudor Ciuhodaru (foto jos) consideră că lipsa unor măsuri care „să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de persoane, organizaţii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”.

Tudor Ciuhodaru

Deputatul PSD precizează că evenimentele de la Târgu Mureş, în care s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, impun ca Parlamentul să adopte propunerea legislativă în cauză.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a declarat vineri, pentru News.ro, că propunerea legislativă pe care a depus-o la Parlament şi care prevede închisoare de până la 3 ani pentru acţiuni care au scopul schimbării ordinii constituţionale şi îngreunării exercitării puterii de stat se referă „strict” la manifestările extremiste, revizioniste şi separatiste care încalcă articolul 1 din Constituţie.

Chestionat dacă va discuta cu colegii din PSD pentru a avea susţinerea lor în adoptarea proiectului, social-democratul a spus: „Este proiectul meu. Eu cred că orice parlamentar român ar trebui să se gândească că încălcarea articolului 1 din Constituţia României este nenegociabil. Mi se pare normal să respectăm articolul 1 din Constituţia României”.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri