Reacția PSD | Pop: Mă aștept să-și dea domnul Iohannis demisia. Iordache: Președintele calcă în picioare Constituția și legile

Data actualizării: Data publicării:
dancila dragnea bpn inquam octav ganea 20181113135808_OGN_8815-01
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Senatorul PSD Liviu Pop susține că decizia președintelui de a refuza numirea Liei Olguța Vasilescu și a lui Mircea Drăghici la Ministerul Dezvoltării, respectiv al Transporturilor, „înseamnă o blocare a reformelor din România”. La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache, apreciază că președintele Klaus Iohannis urmărește câștigarea unui al doilea mandat cu încălcarea legilor.

„Președintele statului trebuia să ne spună astăzi de ce nu este de acord cu cele două persoane să facă parte din Guvern. Nu peste o săptămână, nu peste două. Prima dată trebuia să spună motivele și după aceea să spună decizia pe care a luat-o. Faptul că se mai amână încă o săptămână înseamnă că, unu, sau nu are motive temeinice și așteaptă aceste motive să apară sau, doi, chiar este într-o campanie electorală în care face tot ce-i stă în putință pentru a bloca activitatea Guvernului”, a declarat senatorul PSD Liviu Pop într-o intervenție telefonică la Digi24.

Întrebat dacă PSD ar trebui să vină cu alte două nume pentru funcțiile de ministru, Pop a răspuns: „Așteptăm motivarea președintelui. Și eu sunt curios ca o chestiune personală de ce doamna Olguța Vasilescu a fost bună ca ministru al Muncii și nu este bună la alt minister”.

Senatorul PSD a mai arătat că „bineînțeles, este un blocaj la nivelul ministerelor și la nivelul Guvernului”. „Orice blocare a Guvernului înseamnă, de fapt, o blocare a reformelor din România și, până la urmă, a bunului mers al acestei țări”, a mai spus Liviu Pop, arătând că un act normativ de pe agenda Guvernului trebuie să primească avize și de la aceste două ministere. „Se pierd două-trei luni de zile din cauza unui moft al președintelui”, a susținut Pop.

Întrebat dacă ar fi oportună o nouă sesizare a Curții Constituționale pe acest subiect, senatorul PSD a răspuns: „Eu mă aștept să-și dea domnul Iohannis demisia și să lase țara aceasta să-și aleagă un nou președinte”.

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache, a susținut, tot într-o intervenție la Digi24, că președintele Klaus Iohannis „nu face decât să calce în picioare Constituția și legile”. „De fapt, conferința de astăzi nu a fost decât să-și anunțe președintele Iohannis candidatura pentru un al doilea mandat. Dumnealui crede că își va câștiga cel de-al doilea mandat cu încălcarea legilor, a Constituției și cu opoziție la PSD”, a declarat fostul ministru al Justiției.

Iordache a arătat că nici în cazul refuzului de numire a lui Ilan Laufer și Liei Olguța Vasilescu șeful statului nu și-a motivat refuzul. „Președintele nu face decât să calce în picioare Constituția si legile”, a subliniat deputatul PSD.

Întrebat dacă se impune o nouă sesizare a Curții Constituționale, Iordache a răspuns: „Așteptăm motivarea dumnealui, sper ca săptămâna viitoare să apară această motivare, și în forurile competente alegem care e cea mai bună variantă”.

Cât despre scenariul declanșării procedurii de suspendare din funcție a lui Klaus Iohannis, deputatul PSD spune că acest lucru ar fi dorit de președinte. „Cred că asta vrea președintele. Președintele cred că își dă seama că stă rău în sondaje și consideră că, dacă va fi suspendat, va câștiga puncte electorale. Asta își dorește mai mult președintele decât ne dorim noi”, a mai spus Florin Iordache.

În primele declarații după ce a semnat, joi, decretele de revocare din funcție a vicepremierului Paul Stănescu și ministrului Lucian Șova, Klaus Iohannis a anunțat că nu va semna decrete de numire pentru Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici și că motivarea refuzului său va fi făcută la mijlocul săptămânii viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri