„O gafă serioasă de diplomație”. Prima reacție din PSD, după ce Dăncilă a confundat Priștina cu Podgorița

Data actualizării: Data publicării:
dancila in munetenegru

„O gafă serioasă”, care riscă să afecteze relațiile dintre România și Muntenegru. Este reacția lui Adrian Dobre, fost secretar de stat și fost purtător de cuvânt al PSD, la cea mai recentă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Aceasta a confundat Priștina cu Podgorița chiar în timp ce se afla în vizită în capitala Muntenegrului. Priștina este capitala Kosovo, un stat pe care România nu l-a recunoscut.

Adrian Dobre, PSD: Este o gafă care nu poate fi negată. Din păcate, zona Balcanilor este o zonă cu multe sensibilități istorice, aș putea spune chiar cu un bagaj genetic în ceea ce privește partea de politică zonală, regională.

Cosmin Prelipceanu: Bagaj genetic? Mă tem că nu e corect.

Adrian Dobre: Este un conflict care vine din negura istoriei. Acum este o stare de o anumită acalmie, dar asta nu înseamnă că sensibilitățile nu au rămas. De asta am spus bagaj genetic.

Mai mult decât a recunoaște că este o gafă nu știu ce aș putea să spun. Eu cred că doamna prim-ministru trebuie să-și facă o analiză foarte clară și foarte serioasă a consilierilor domniei sale, în primul rând, și a dosarelor de țară pe care le primește în aceste vizite. Cred că ar trebui pregătite mult mai bine.

Sigur, nu sunt de dorit aceste gafe, pentru că pot crea frustrări în spațiul în care reprezintă România, Guvernul României și lasă de dorit.

Citiți și: Mirajul triplării pensiilor

Cosmin Prelipceanu: Cum spuneți, e o zonă cu foarte multe sensibilități, problemele sunt foarte recente. În plus, doamna a rostit numele capitalei unui stat pe care România nu l-a recunoscut.

Adrian Dobre: De acord, toată zona Balcanilor este o zonă complicată, este o zonă cu aspirații, cu interese care nu sunt întotdeauna convergente. Zona Balcanilor a fost întotdeauna o zonă fierbinte. E adevărat, este o gafă serioasă de diplomație, e posibil ca această gafă să treneze asupra relațiilor diplomatice dintre cele două țări dar sperăm că, până la urmă, cu eforturi diplomatice, va fi trecută cu vederea.

Cristina Pocora, PNL: Aveți de gând să discutați în PSD această gafă?

Adrian Dobre: Nu știu dacă analiza trebuie pusă la nivelul partidului de guvernământ, mai degraba la nivelul cabinetului prem-ministrului. Trebuie făcută o analiză extrem de amănunțită și de serioasă a consilierilor, pentru că în mod evident, dosarul și lucrurile n-au fost așezate cum trebuie.

Dan Barna, USR: Nu poate fi o chestiune de consilieri să nu știi în ce oraş te afli. E o chestiune de bun simț și de inteligență medie.

Sebastian Burduja, fondator PACT: La bilanţ, doamna premier urmărea cuvintele cu pixul, ca în clasele primare. Un partid ca PSD mereu s-a lăudat cu politica de cadre. Vă decredibilizați.

Adrian Dobre: Acum două luni mi-am dat demisia din executiv pentru a transmite un mesaj. Acesta a fost unul dintre ele. Gestul a fost suficient de puternic, mai ales că dețineam și o funcție politică, cea purtător de cuvânt. Eu mi-am făcut partea mea de gest politic. Gestul de a-mi da demisia din executiv și din calitatea politică e elocvent. Nu am fost demis, nu am fost revocat. A fost la cerere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri