Reacții la proiectul UDMR care vorbește de autonomie: „Nu voi vota nici dacă îmi taie cineva mâna”

Data actualizării: Data publicării:
parlament 2018_inquamphotos george calin (2)
Foto: Inquam Photos/George Călin

UDMR vrea mai multe drepturi pentru minorităţile nationale. Mai exact „regiuni de dezvoltare separate" și „autonomie specială". Liderii Uniunii au depus un proiect de lege care se bazează pe Rezoluţia de la Alba Iulia din 1918. Reprezentanţii altor partide susţin că e un proiect periculos, care trebuie retras imediat. Mai mult, Opoziţia crede că UDMR a şantajat PSD, după ce Coaliţia de guvernare a pierdut majoritatea în Camera Deputatilor.

Cel mai sensibil articol al proiectului UDMR este cel prin care se pot înfiinţa regiuni de dezvoltare, care pot obţine ulterior un statut de autonomie specială.

Zacharie Benedek, deputat UDMR: Cu ce ar deranja autonomia Ţinutului Secuiesc? Nu ştiu cu ce ar deranja.

Attila Korodi: liderul grupului UDMR din Camera Deputaților: Noi credem că trebuie să existe în România diferite forme de autonomie, adică să delegi diferite forme administrative, flexibile unor regiuni, unor zone.

În proiectul Uniunii se prevede că la nivelul ministerelor se va asigura angajarea de personal proporţional cu numărul celor care aparţin minorităţilor naţionale. Liderii UDMR recunosc că nu au ales intamplator momentul.

Zacharie Benedek, deputat UDMR: Şi acum am decis să o depunem în anul Centenarului, nu a fost o decizie să o punem în data de X sau de Y, a fost o idee să o depunem în anul Centenarului.

Proiectul a făcut vâlvă printre aleşi.

Alexandru Băişanu, deputat ALDE: O astfel de propunere a UDMR pentru mine e de neacceptat. Nu voi vota nici dacă îmi taie cineva mâna.

Stelian Ion, deputat USR: un proiect periculos, un proiect care aduce în societatea românească un element în plus de instabilitate. România trebuie să se dezvolte toată, nu doar anumite enclave.

Dan Vâlceanu, deputat PNL: Cei de la UDMR supralicitează, în sensul că în Rezoluţia de la Alba Iulia nu scrie niciunde despre regiuni autonome sau despre un mod de administrare separat.

Intenţiile celor de la UDMR sunt privite de Opoziţie ca o formă de şantaj la adresa PSD.

Sorin Bota, deputat PSD: Cu siguranţă, nu văd un parlamentar, mai ales din Transilvania, care ar putea să susţină o asemenea iniţiativă.

Coaliţia guvernamentală a pierdut majoritatea în Camera deputaţilor, inaintea unor voturi decisive, inclusiv asupra bugetului pe 2019. In acest context, voturile aleşilor UDMR devin tot mai importante pentru PSD şi ALDE, iar negocierile cu liderii Uniunii, pe măsură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri