Reacții politice la București după ce Slovacia a ales ca președinte o activistă anticorupție

Data actualizării: Data publicării:
ciolos si barna_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Au apărut primele reacții la scrutinul prezidențial din Slovacia. Liderii Alianței USR-PLUS au vorbit, duminică, despre alegerea în funcția de președinte al Slovaciei: o activistă anticorupție, în persoana Zuzanei Čaputová (Ciaputova).

ciolos si barna_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

„Într-o țară pe care o guvernare coruptă o apropiase tot mai mult de zona iliberală a Ungariei și Poloniei de sfera de influență a Federației Ruse, cetățenii au luat atitudine și au ales în funcția de președinte o reprezentantă marcantă a luptei anti-corupție. Semnalul venit astăzi din Slovacia este foarte puternic și arată că politicienii corupți nu pot bloca parcursul democratic și pro-european al unei țări atât timp cât cetățenii se luptă pentru viitorul lor”, transmite Dan Barna, președintele USR, pe pagina de Facebook.

De asemenea, liderul USR o felicită de Zuzana Caputova și îi îndeamnă pe români să meargă la vot.

„În România urmează alegerile europarlamentare. Avem ocazia să urmăm exemplul slovacilor și să alegem oameni competenți și integri, să dăm semnalul pentru o Românie europeană și fără corupție! Se poate! Haideți să nu rămânem indiferenți!”, mai arată el.

La rândul său, Dacian Cioloș afirmă că „avocata Zuzana Caputova a câștigat încrederea oamenilor printr-o atitudine fermă, de bun-simț, fără agresivitate, dar cu determinarea omului normal care își asumă viitorul comunității din care face parte”.

„Zuzana Caputova a obținut peste 58% din voturi în Slovacia, o țară europeană în care politicienii alunecaseră, în ultimii ani, înspre populism. Iată că discursul decent, dar demn și ferm transmite încredere și unește oamenii. „Să căutăm ceea ce ne uneşte, să punem cooperarea mai presus de interesele personale. Pentru mine, aceste alegeri au dovedit că putem câştiga fără a ne ataca adversarii şi cred că această tendinţă se va confirma la alegerile pentru Parlamentul European şi la legislativele de anul viitor din Slovacia“ - a fost mesajul Zuzanei Caputova imediat după publicarea primelor rezultate. Toate astea sunt semne că se poate și cu bun-simț și cu decență”, a adăugat președintele PLUS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri