Sari la conținut
News Alert

Reacțiile foștilor miniștri după acuzațiile lui Liviu Dragnea

Foștii miniștri din cabinetul Cioloș au reacționat la afirmațiile lui Liviu Dragnea, președinte PSD, referitoare la faptul că bugetul pe 2017 „are o gaură de zece miliarde de lei pe care sigur că o s-o acoperim”. El a mai spus că „este foarte posibil” ca luni să iniţieze o comisie parlamentară de anchetă. O reacție a venit și de la Dacian Cioloș. „PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă”, a spus fostul premier.

original_spf_0300

Actualizare: Anca Dragu, fostul ministru al Finanțelor în acest guvern, a declarat pentru HotNews că dacă ar fi existat această gaură de 10 miliarde de lei, atunci deficitul ar fi fost de 4,1%.

„Deficitul bugetar este 2,59% din PIB față de 2,8% din PIB, ținta cu care am început anul.  Asta înseamnă că nu avem o gaură de 10 miliarde de lei. Dacă gaura ar fi existat, ea s-ar fi tradus printr-un deficit suplimentar cu circa 1,3% din PIB și prin urmare am fi încheiat anul cu 4,1% din PIB. Să nu uităm apoi faptul că bugetele României se verifică și se monitorizează de către Comisia Europeană. Cu atât mai mult bugetul României, noi fiind un stat aflat într-o perioadă de supraveghere post-program până prin 2018 (...) Probabil  se dorește a se justifica o eventuală reducere cu 10 miliarde a viitoarelor cheltuieli, a declarat Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor.


Actualul deputat USR Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, a afirmat că „Dorel a ajuns la guvernare”.

„Dorel a ajuns la guvernare. Dorel calculează să vadă cât face tot ce a promis în campanie. Îi dă cu virgulă. Nu încape orice ar face. Dorel se enervează și explodează ceva cu tehnocrați, comisii de anchetă și sesiune extraordinară. Vaaai, tremurăm. Dorele, probleme, mă?!”, a reacționat Ghinea, pe pagina sa de Facebook.

„În decembrie, în campanie, omul nostru era ninja cu deficitul, rămâneau banii necheltuiți la buget. Dorel nu știe că linia la deficit se trage după finalul anului sau știe și acum face circ ca să scoată cămașa că nu poate ce a promis în campanie? Hai, Dorele, curaj cu guvernarea! Aveți un program de îndeplinit și numai tu îl știi din scoarță în scoarță”, a mai spus fostul ministru.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a afirmat că PSD știa că nu are bani pentru promisiunile făcute în campanie și dă vina pe Dacian Cioloș.

1. PSD promite în campanie salarii, pensii, avioane.

2. Ciolos le spune că nu există bani pentru asta și că trebuie să fim responsabili. Pîslaru le spune și mai plastic: "un Nobel pentru cine face bugetu'!"

3. PSD câștigă alegerile și își dă seama că nu are bani pentru salarii, pensii, avioane. Așa că dă vina pe Cioloș. Logic, nu?”, a scris Vlad Voiculescu.

Fostul ministru a adăugat și câteva „perle” ale social-democraților.

„5 ianuarie 2017, Liviu Dragnea: "la Ministerul Sănătății voiau să închidă 100 spitale". 8 ianuarie 2017, Liviu Dragnea: "Am găsit gaura în buget de 10 miliarde de lei". La 14 iunie 1990, un miner invitat de domnul Iliescu să ajute la protecția democrației originale: "Am găsit la PNŢ droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată, tipărit bani la PNL". vedem cu ce mai vin...”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Ce spunea Liviu Dragnea în decembrie

În decembrie anul trecut, Liviu Dragnea declara că miliarde de lei au rămas necheltuiți la guvern tehnocrat.

„În 2016 suntem în situația în care 19 miliarde de lei din 38 de miliarde, pe care îi are la dispoziție guvernul, nu se cheltuie pe investiții. Miliarde de lei rămân necheltuiți la guvern. Suntem la deficit bugetar 0,4%, până la 2,5% mai este suficient. (...) Poți să justifici în orice fel lipsa performanței, dar dacă stai cu sertarele pline de bani și spui că nu sunt bani... Sunt miliarde de lei care rămân necheltuiți", a spus Dragnea, la un post de televiziune.

Pe aceeași temă