Reacțiile politicienilor și jurnaliștilor după ce Guvernul a modificat Codul Penal

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos fb

Este zi de doliu pentru statul de drept, a spus preşedintele Klaus Iohannis cum a aflat despre modificarea Codului Penal şi a promis să lupte pentru eliberarea ţării de corupţie. În altă ordine de idei, liberalii se gândesc la măsuri radicale: demisia în bloc a parlamentarilor din Opoziţie pentru a forţa alegeri anticipate, relatează Digi24.

„Este o zi de doliu pentru statul de drept. Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români. (...) Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru” este mesajul dur al preşedintelui Klaus Iohannis după ce Guvernul a aprobat legea graţierii şi a decis modificarea Codului Penal prin ordonanţă de urgenţă.

Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură.

PNL va depune moţiune de cenzură. Au ignorat tot ce se putea ignora. Orice voce care a gândit altfel în ţară a fost desconsiderată şi pusă la lada de gunoi într-un beneficiu direct pentru Liviu Dragnea”, spune Raluca Turcan, președinte PNL.

Liberalii iau în calcul şi măsuri extreme. Deputatul Adriana Săftoiu a cerut pe facebook demisia tuturor parlamentarilor PNL pentru a forţa organizarea de alegeri anticipate.

Fostul premier Dacian Cioloş nu s-a ferit să spună limpede ce crede: „Deciziile Guvernului Grindeanu de modificare a Codului Penal în folosul unor oameni politici cercetați pentru corupție, arată un dispreț îngrozitor la adresa tuturor cetățenilor corecți și cinstiți din România. Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa justiției. Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui Guvern să se poarte discreționar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile”.

La rândul său, liderul USR, Nicuşor Dan, a scris pe Facebook:

„PSD și aliații lor au trecut azi linia roşie. Printr-o ședință de noapte, cu o ordine de zi neanunțată, guvernul a adoptat ordonanța care îi dezincriminează pe Dragnea, Oprea, Udrea, Șova, Mazăre, Titus Corlățean, și pe toți ceilalți”.

Social democraţii au apărat însă decizia Guvernului:

Pentru amendarea Codului Penal era urgenţă maximă, pentru că în foarte multe instanţe de judecată sunt situaţii în care un anumit articol din Codul Penal e în vigoare, pentru că n-a fost modificat, dar în acelaşi timp CCR l-a modificat sau anulat. Şi e ceva ilegal. Prin acest pachet de măsuri, noi evităm să primim acea condamnare la CEDO care ar fi foarte costisitoare”, spune Doina Pana, vicepresedinte PSD.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu vede în ordonanţa dată la ceasul serii o declaraţie de război:

„Puterea politică din România a declanşat un război împotriva altei puteri din statul român, puterea independentă a justiţiei.Dacă acest gest obstrucţionist, discreţionist, totalitar al PSD va fi, până la urmă, înghiţit de justiţia din România şi de populaţie atunci ne putem, după 27 de ani, pregăti pentru o nouă dictatură”

Este o veritabilă lovitură dată de Guvern. S-a făcut numai pentru oameni politici, demnitari, funcţionari, exclusiv pentru ei, pentru că oamenii simpli nu pot comite abuz în serviciu. E total ilogic şi mincinos ce spune acest ministru. Aceşti oameni numai aşa ştiu să facă, după cum au făcut şi în „Marţea neagră”, şi în 2012, numai la ceas de noapte”, afirmă Liviu Avram. redactor-şef adjunct Adevărul .

„Recunosc că am sperat ca cineva din Guvern sau chiar premierul Sorin Grindeanu să se opună în ceasul al doisprezecelea acestui act de banditism legal. S-a dovedit că cele mai negre aşteptări s-au adeverit, iar această grupare infracţională şi-a rezolvat problemele penale printr-un act de banditism legal, dat aproape de miezul nopţii”, spune Cristian Pantazi, redactor-șef Hotnews.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri