Rectorul SNSPA: Nu ne aflăm într-un conflict clasic între stânga și dreapta

Data publicării:
remus pricopie la digi24 captura

Conflictul actual nu este unul clasic între stânga și dreapta, iar politicienii - inclusiv cei de la putere - trebuie să caute consensul și să împiedice divizarea societății, spune Remus Pricopie, rectorul Școalii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). El afirmă că sunt importante credibilitatea oamenior de la conducere, conștientizarea mizelor pe plan externe și participarea românilor la „viața cetății”.

Dincolo de detaliile confruntărilor politice ale momentului, câteva lucruri contează și, ca rector al unei școli de guvernare - SNSPA -, ca om preocupat de construcție, de repere democratice și de modele pro-occidentale, mă simt dator să le subliniez, mai ales la începutul unei săptămâni atât de importante”, afirmă Remus Pricopie, într-un mesaj pe Facebook.

Fostul ministru al Educației afirmă că sunt importante trei aspecte: credibilitatea, responsabilitatea și respectul pentru individ dar și pentru binele comun.

„Credibilitate - România trebuie să fie reprezentată, în funcțiile sale publice, de oameni care au credibilitate internă și externă. Au trecut aproape 30 de ani de exercițiu democratic, în care de prea multe ori am tratat competența și credibilitatea drept criterii secundare. Funcția publică înseamnă responsabilitate și românii simt, tot mai mult, nevoia ridicării standardelor pentru cei care îi reprezintă. Tocmai pentru că vorbim de voturi, de majorități parlamentare, de moțiuni de cenzură, alegeri și opțiuni alternative - cred că, dincolo de ecuațiile politice, ar trebui să fie luate în calcul criterii precum competență, onestitate, credibilitate, respectul partenerilor noștri”, spune Remus Pricopie.

„Responsabilitate - Nu ne aflăm într-o situație clasică a luptei politice între stânga și dreapta, între PSD și PNL, ci într-un moment care depășește, prin miza sa, importanța unei dispute obișnuite. Este anul Centenarului, anul în care ne pregătim de preluarea președinției Consiliului UE, anul în care negociem viitorul buget european și nu cred că mai avem timp de pierdut în scandaluri cu mize personale. În astfel de perioade, fiecare decizie trebuie să fie bine cântărită, iar actorii politici trebuie să aibă abordări raționale, bazate pe respect și dialog, chiar dacă se află în competiție. Mi-ar plăcea să cred că apropierea de modelul democratic occidental, cel în care mulți români se regăsesc, ne va inspira să facem alegeri corecte și utile pentru România, mai mult decât pentru interesul personal sau de grup”, adaugă fostul ministru al Educației în Guvernul Ponta.

„Respectul pentru individ dar și pentru binele comun - Construcția unei democrații funcționale nu este un proces simplu, iar atunci când drumul devine neclar este util să ne uităm la experiența societăților cu democrații consolidate. Astfel, vom vedea că fiecare individ contează, dar niciun individ nu poate conta mai mult decât altul. Este esențial ca acest sentiment al egalității (în fața legii) să existe la baza societății. De asemenea, vom vedea că puterea majorității este folosită pentru binele comun, inclusiv pentru binele minorității. Regula majorității este extrem de importantă, dar ea trebuie să funcționeze într-o logică a inclusivității, nu a excluderii și a conflictului. Politicienii, prin acțiunile lor, au obligația să caute calea de mijloc, să caute consensul, să împiedice divizarea societății, iar atunci când acest lucru nu mai poate fi atins, să accepte sacrificiul personal pentru binele comun”, adaugă rectorul SNSPA.

„Parcurgem momente în care aceste lucruri contează - credibilitatea celor care ne conduc, conștientizarea mizelor din jurul nostru, respectarea principiilor democratice și participarea noastră, a tuturor, într-un mod civilizat și democratic, la viața „cetății”. Sunt preocupat și încrezător, în acelasi timp, pentru că vad în jurul meu noi generații de tineri și de oameni activi, implicați și determinați să influențeze lumea în care trăim”, concluzionează el.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri