Referendum local la Buzău, oamenii trebuie să spună dacă vor unificarea cu comuna Țintești. Ar fi o premieră în istoria României

Data publicării:
urna de vot la referendum
Urnă de vot la referendum. FOTO: INQUAM PHOTOS -Octav Ganea

Buzoienii sunt chemați, duminică, la referendum pentru a răspunde dacă își doresc unirea orașului cu comuna Țintești. 

Locuitorii din Buzău trebuie să spună dacă sunt de acord cu unirea municipiului cu localitatea Țintești, ceea ce ar duce la o dublare a suprafeței orașului. Referendumul este inițiat de primarul Buzăului, Constantin Toma.

"Reușita Referendumului, prin venirea dumneavoastră la vot în 26 septembrie, este importantă atât pentru municipiul Buzău, dar și pentru toate municipiile din România.

Toți primarii de municipii, indiferent de partid, au votat în unanimitate, în cadrul Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România, o Rezoluție către Guvern, prin care să se acorde prin lege, facilități pentru localitatea mai mică care fuzionează voluntar cu o localitate mai mare.

Pentru ca România să se dezvolte în ritm accelerat, are nevoie de o nouă reformă administrativă, ultima fiind realizată în 1968. Deși legislația în vigoare este puțin favorabilă unei asemenea reforme, iată că Buzăul și Ținteștiul au șansa unei premiere naționale, primul pasul spre începutul reformei administrative în țara noastră", este îndemnul pe care primarul l-a adresat locuitorilor din Buzău.

Sunt 80 de secţii de votare în municipiul Buzău și două în comuna Ţinteşti. Ele au fost deschise duminică dimineaţă, de la ora 7:00.

"Referendumul local din Municipiul Buzău este organizat în vederea consultării cetăţenilor pentru modificarea hotarelor unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Buzău şi unităţii administrativ-teritoriale comuna Ţinteşti, în sensul unirii celor două entităţi administrative, iar cel din comuna Ţinteşti în vederea consultării cetăţenilor pentru modificarea hotarelor unităţii administrativ-teritoriale comuna Ţinteşti şi unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Buzău, în sensul unirii celor două entităţi administrative.", precizează Autoritatea Electorală Permanentă.

Dacă oamenii vor vota pentru unificare și va fi îndeplinit cvorumul, se va ajunge la o situație în premieră: comasarea voluntară a două unități teritoriale administrative.

Dacă referendumul va fi valid, Buzăul va ajunge al șaptelea oraș ca mărime din țară, peste Timișoara, Iași sau Craiova.

Actuala împărțire administrativă datează din 1968.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri