Referendum pe justiție. Anunțul lui Klaus Iohannis după consultările cu partidele

Data actualizării: Data publicării:
iohannis 2019-04-11 consultari PNL-3911 - george calin

Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, consultări cu partidele la Palatul Cotroceni pe tema referendumului pe justiție. Primii care au intrat la discuții au fost reprezentanții PNL.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

ACTUALIZARE 19:10: „Am avut astăzi o serie de consultări cu reprezentanții partidelor politice pe tema justiției din România. Am primit, în această după-amiază, delegația Partidului Național Liberal, delegația USR, delegația PMP, delegația UDMR și delegația minorităților naționale.

Am discutat, evident, despre situația justiției. Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt al PSD asupra justiției, asalt care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor.

Iar acest răspuns este, evident, un referendum.

Toți participanții din această după-amiază, repet - Partidul Național Liberal, USR, PMP, UDMR, reprezentanții minorităților naționale care au participat -, toți au îmbrățișat ideea organizării unui referendum. Toți au fost de acord că oamenii trebuie încurajați să participe la acest referendum.

Acest lucru, sigur, mă bucură. Intenția mea de a organiza un referendum, împreună cu europarlamentarele, am făcut-o cunoscută din urmă cu câteva săptămâni și, între timp, am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Aștept, în termenul legal, un răspuns din partea Parlamentului României.

Am abordat și alte teme, cu care au venit delegațiile. Au fost consultări care s-au desfășurat într-o atmosferă foarte bună și cel mai important rezultat de astăzi este că toți cei care au participat își doresc, ca și mine, un referendum.

Eu cred că românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiției și mai cred că, indiferent de opțiunile politice ale unui român care are dreptul să meargă la alegeri, cu toții își doresc, cu toții ne dorim o Românie cu o justiție independentă, o justiție dreaptă, o justiție scoasă de sub influența politicului.

Am discutat cu reprezentanții care au venit astăzi la Cotroceni și despre temele pe care le-am înaintat Parlamentului. Toată lumea a fost de acord că sunt teme de actualitate din justiția românească.

Evident că am purtat discuții, când a fost cazul, și despre alte teme pe care au dorit unele delegații să le aducă în discuție, însă aceste teme au fost înaintate Parlamentului, acestea sunt temele pe care le-am ales, și imediat după ce voi primi răspunsul Parlamentului, voi formula întrebările pentru referendum”.

Președintele face declarații de presă după consultări

ACTUALIZARE 18:15 Administrația Prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă la ora 19:00, după încheierea consultărilor pe care le-a avut joi cu partidele politice pe tema referendumului privind justiția.

PMP propune teme suplimentare la referendumul din 26 mai

ACTUALIZARE 17.50 Președintele PMP, Eugen Tomac, spune că i-a propus șefului statului introducerea unei noi întrebări la referendumul din 26 mai.

„Am propus ca preşedintele să analizeze dacă doreşte să mai introducă o întrebare suplimentară din trei teme pe care noi le-am propus. Una vizează reducerea numărului de parlamentari la 300, 100 de senatori şi 200 de deputaţi. A doua temă vizează o întrebare pe care toţi românii ar înţelege-o, dacă sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale. O altă temă, care sunt convins că preocupă o bună parte din societate, revenirea la alegerea primarului în două tururi”, a spus Eugen Tomac.

Dan Barna: Am discutat despre iniţiativa „Fără penali” şi preşedintele ne-a felicitat

ACTUALIZARE 17.10 Președintele USR, Dan Barna, a spus după consultările cu președintele Klaus Iohannis că USR a exprimat susţinerea deplină pentru referendumul pe justiţie.

O altă temă de discuţie a fost iniţiativa USR „Fără Penali” - care a primit şi avizul Curţii Constituţionale. Dan Barna a spus că şeful statului a felicitat USR pentru această iniţiativă.

Orban, după consultările cu Iohannis: PNL este alături de preşedinte şi va susţine cu toată forţa reuşita referendumului pe justiţie

ACTUALIZARE 15:30 Liderul PNP Ludovic Orban a anunşat joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL este alături de preşedinte şi va susţine cu toată forţa reuşita referendumului pe justiţie iniţiat de acesta.

El a spus că românii trebuie să se asigure că „infractorii care săvârşesc fapte de corupţie vor fi condamnaţi şi nu vor fi iertaţi sub nicio formă, indiferent ce majoritate parlamentară se află la putere”.


ACTUALIZARE 15:00. Consultările la Palatul Cotroceni au început. Primii care au sosit pentru discuții sunt reprezentanții PNL, delegația fiind condusă de liderul partidului, Ludovic Orban. 

Din delegaţie mai fac parte parlamentarii Florin Cîţu, Raluca Turcan, Dan Vîlceanu şi Ioan Cupşa.

 

iohannis 2019-04-11 consultari PNL-3927- george calin
Foto: Inquam Photos / George Călin


De altfel, PNL dă startul consultărilor şefului statului pe această temă. La ora 16:00 urmează să aibă loc cele cu USR, la 16:45 cu PMP, la 17:30 cu UDMR şi la 18:15, cu grupul minorităţilor naţionale.

 


Consultările vor începe la ora 15,00 cu reprezentanţii PNL, la 16,00 urmând să aibă loc cele cu USR, la 16,45 cu PMP, la 17,30 cu UDMR şi la 18,15 cu grupul minorităţilor naţionale.

Vineri sunt programate consultările cu reprezentanţii PSD, de la ora 11,00, şi cele cu ALDE, de la ora 12,00.

Şeful statului a trimis vinerea trecută o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care i-a invitat la consultări joia şi vinerea aceasta, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din Justiţie. În scrisoare se arată că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că formaţiunea sa nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din Justiţie. De asemenea, liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a arătat că el nu va merge la consultări, dar că va participa o delegaţie din partea partidului.

Mandatul PNL la consultările de la Cotroceni este de susţinere totală pentru referendumul naţional, a declarat, luni, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că Uniunea va fi reprezentată la consultările de la Cotroceni privind referendumul pe justiţie, însă a subliniat că orice astfel de consultare populară în România are o finalitate neprevăzută.

În martie, preşedintele Iohannis a anunţat referendumul pe tema situaţiei din Justiţie, iar pe 1 aprilie a solicitat Parlamentului o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a consultării naţionale care va avea loc pe 26 mai.

„Ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii, Justiţie, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Pe 26 martie, preşedintele Iohannis a avut consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului, iar pe 27 martie el s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar.

Sursă: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...