Referendum pentru PSD. „DA” sau „NU” pentru Liviu Dragnea

Data publicării:
dragnea facebook

2015 este anul lui Liviu Dragnea în PSD. După 5 ani în spatele lui Victor Ponta, face un pas în faţă spre funcţia numărul unu în partid.

Procurorii DNA îl acuză de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Colegii de partid spun că este un om nevinovat.

Liviu Dragnea intră în cursa electorală din partid având un singur contracandidat - varianta NU de pe buletinul de vot.

Liviu Dragnea: Nu cred în varianta în care se adoptă o grilă de criterii de integritate şi aia automat este pusă peste partid şi partidul nostru devine dintr-odată un partid de sfinţi. Nicăieri în lume nu se întâmplă aşa ceva. Când stai tot timpul în scandal nu ai timp să mai comunici.

600.000 de buletine de vot vor fi împărţite până în ultimul cătun din România în care există membri PSD. Este pentru prima oară în istoria partidului când se organizează un astfel de vot. Liviu Dragnea va căpăta astfel o super legitimitate şi nu va putea fi demis decât de un vot asemănător, dat de toţi cei 530.000 de membri ai partidului. Mega scrutinul i-a trezit amintiri lui Ion Iliescu de pe vremea PCR-ului.

Ion Iliescu, fost preşedinte al României: Sistemul ăsta - Ceauşescu începuse cândva să facă un fel de recensământ național, ca toţi să voteze de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu.

Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD: Nu ştiu ce îşi dorea Ceauşescu pentru că nu l-am cunoscut foarte bine şi nu pot să mă pronunţ. Nu este un sistem comunist. După părerea mea este un sistem ultrademocratic.

Comitetul Executiv a limitat posibilitatea mai multor candidaturi, după ce a impus ca un pretendent la funcţia de preşedinte al PSD să fie susţinut de minimum cinci organizaţii judeţene. Procedura l-a avantajat direct pe Liviu Dragnea.

Șerban Nicolae, senator PSD: Mi-a rămas un gust amar pentru că să constați că dintr-un partid de jumătate de milion de membri doar o singură persoană poate îndeplini aceste criterii.

Robert Negoiţă a fost cel care a provocat iritare în partid după ce şi-a anunţat intenţia de a candida.

Robert Negoiţă: Premierul a avut prima înfăţişare ieri într-un dosar penal, preşedintele interimar este condamnat în primă instanţă, nu ne putem permite acţiuni sau opţiuni riscante!

După ce a arătat cu degetul înspre liderii PSD, primarul sectorului 3 a renunţat subit la candidatura după un avertisment primit de la Victor Ponta.

Victor Ponta, fostul preşedinte al PSD: Am vorbit cu Robert şi i-am zis că e riscant să zică de Liviu Dragnea, de mine. Dacă mâine e el?

Retragerea, anunţată pe Facebook, amintea de modul în care premierul Ponta a renunţat în vară la funcţia de preşedinte PSD, tot printr-o postare pe pagina de socializare.

Victor Ponta: Îl votaţí pe Dragnea? Da, m-a convins. De aia am venit împreună.

Organizarea scrutinului mamut este atent supravegheată de Liviu Dragnea. Tot el a stabilit şi ţinta de prezenţă: 90% la scrutinul de duminică. Şi chiar le-a cerut liderilor PSD să-şi pună casele la dispoziţia partidului dacă este nevoie.

Rodica Nassar, vicepreședinte PSD: Ce o să facem? Ce știm să facem în momentul în care avem nevoie de totalitatea membrilor, îi mobilizăm să vină la vot. Probabil, spre 85-90%, eu sper 100%, dar nu pot să garantez că vor veni absolut toți membrii de partid.

În toata ţara, urnele de vot se vor deschide la ora 8 dimineaţa şi se vor închide la ora 8 seara.

Dacă alegerea lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al PSD este o formalitate, echipa pentru conducerea partidului urmează să fie validată la Congresul din 18 octombrie.

Se vor alege atunci preşedintele executiv şi vicepreşedinţii. Favorit pentru a deveni numărul doi în PSD este Valeriu Zgonea. După Congres, viitorul lui Liviu Dragnea nu este condiţionat doar de decizia instanţei care trebuie să soluţioneze recursul în Dosarul Referendumului, ci şi de decizia lui Victor Ponta, şi el inculpat într-un dosar DNA.

Surse spun că PSD ar fi dispus să propună un alt premier, doar dacă preşedintele Klaus Iohannis va desemna următorul şef la Palatul Victoria tot din rândul social democraţilor. Mutarea nu se poate face fără consimţământul lui Victor Ponta, care trebuie să îşi dea demisia.

Reporter: Ca să lămurim sursele şi să vedem dacă sunt penibile sau nu, ne puteţi asigura şi pe noi şi pe domnul Victor Ponta, prezent, că...

Victor Ponta: Pe mine nu, nu vreau!

Reporter: Că nu veţi avea negocieri pentru schimbarea dânsului?

Victor Ponta: Dar te rog să ai! Haideţi, mulţumim frumos!

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Eu răspund! Eu nu resping niciun fel de negociere cu nimeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri