Referendumul pentru familie. Când crede PSD că ar trebui să fie

Data actualizării: Data publicării:
Coalitia Familie

Vicepreşedintele PSD Paul Stănescu a declarat luni, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că referendumul privind modificarea Constituţiei astfel încât familia să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie ar urma să aibă loc în mai.

„Cel mai probabil în luna mai ar trebui să fie referendum pentru familie, după toate calculele”, a declarat luni, vicepremierul Paul Stănescu.

Organizarea referendumului pentru revizuirea Constituției se numără printre temele abordate în ședința de luni a Biroului Permanent Național al PSD.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei a trecut de Parlament anul trecut, în mai, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Totuși, în privința inițiativei de revizuire a Constituției există suspiciunea că înregistrarea și dezbaterea propunerii s-au realizat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 189/1999  privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni, suspiciune ce ar trebui înlăturată de parlamentari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri