Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România, după anunțul lui Dăncilă privind ambasada din Israel

Data actualizării: Data publicării:
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei incruntat portret
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Foto: GettyImages

Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România după anunțul premierul Dăncilă privind ambasada României din Israel, anunță site-ul arabnews.com. Viorica Dăncilă a declarat în Statele Unite că este hotărâtă să mute ambasada României din Israel, la Ierusalim.

abdullah al doilea
Foto: GettyImages

Anularea vizitei, care trebuia să înceapă luni, a fost anunțată de ministrul de externe al Iordaniei și vine în urma declarațiilor făcute de premierul Viorica Dăncilă, duminică 24 martie. Aceasta a declarat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunțul premierului României a fost făcut în cadrul unei vizite private din SUA.

„Majestatea sa Regele Abdullah II îşi anulează vizita în România care fusese programată să înceapă luni, ca semn de solidaritate cu Ierusalimul”, a informat Ministerul de Externe al Iordaniei.

Citiși și:

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă.

Reacţia iordaniană vine la nici 24 de ore de la declaraţiile premierului Viorica Dăncilă din Statele Unite. Regele Abdullah ar fi trebuit să sosească astăzi la Bucureşti, pentru o vizită de trei zile.

Conform agenţiei naţionale de presă iordaniene Petra, regele Abdullah al II-lea avea programate întâlniri cu preşedintele român Klaus Iohannis şi cu liderii parlamentului. El urma de asemenea să participe la Reuniunile Aqaba, care fuseseră programate a fi găzduite de România în parteneriat cu Iordania. Agenţia Petra mai relatează că, în marja vizitei, guvernele iordanian şi român urmau să semneze un acord, două memorandumuri de înţelegere şi un program de cooperare, fiind programat în acelaşi timp şi un Forum de Afaceri Iordaniano-Român, cu participarea reprezentanţilor din sectorul privat din cele două ţări.

Administrația Prezidențială a trimis un scurt comunicat privind anularea vizitei: „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, urma să îl primească în această după-amiază pe Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hașemit al Iordaniei, la Palatul Cotroceni, cu prilejul vizitei oficiale programate să aibă loc în România. Vizita a fost anulată astăzi de către partea iordaniană.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri