Iohannis: Integrarea europeană a R. Moldova, obiectiv strategic

Data actualizării: Data publicării:
csat_27_mai_2016-presidency
Foto: Arhivă/ presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după ședința CSAT privind relația cu Republica Moldova, că este un obiectiv strategic al României ca țara de peste Prut să fie integrată european și să își consolideze democrația.Șeful statului a precizat că se va organiza un grup de lucru interinstituțional pentru implementarea strategiei pentru relația cu Republica Moldova. Reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost prima după alegerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

„Am adoptat o strategie pe termen lung și scurt privind relația cu Republica Moldova. Este o relație extrem de importantă pentru noi, relația dintre România și Republica Moldova trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă. Ce e această strategie? E un plan de acțiune privind abordarea strategică a relației României cu Republica Moldova care pleacă de la evaluarea stadiului actual al relației în contextul european complicat, inclusiv în urma evenimentelor recente care au avut loc în Republica Moldova. Obiectivul nostru strategic e integrarea europeană a Republicii Moldova, susținerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE și conectării proeuropene a Chișinăului, o democrație solidă, proces în care România poate și trebuie să joace rolul principal”, a spus președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a precizat că fără un efort din partea Republicii Moldova aceste obiective nu pot fi atinse. 

„Efortul României va fi sistematizat și concentrat instituțional, astfel încât rezultatele să fie vizibile, concrete și palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova. Cum e și firesc responsabilitatea pentru atingerea acestui obiectiv nu revine doar României, materializarea acestui parcurs e responsabilitatea principală a Republicii Moldova, care va trebui să-și consolideze angajamentul pro-european. Pentru implementarea planului va fi creat un grup de lucru interinstituțional, sub coordonarea Administrației Prezidențiale care va începe să lucreze în cel mai scurt timp”, a declarat președintele României. 

De asemenea, Iohannis a anunţat că membrii CSAT au aprobat numărul de militari pe care România îi va avea la dispoziţie în anul 2017 pentru misiuni şi operaţiuni în afara teritoriului naţional.

Efectivele puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale  sunt în creştere cu 507 soldaţi faţă de anul acesta.

„Vor fi în total 1.688 militari dintre care 1.039 pot fi desfăşuraţi efectiv în teatrele de operaţii, alţi 649 se vor afla în ţară cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin, în situaţia în care a apare o situaţie specială”, a precizat Iohannis.

Ministerul Afacerilor Interne va avea pregătiţi pentru misiuni externe 1.527 de jandarmi şi poliţişti, dintre care 758 vor participa la misiuni, iar restul vor fi dislocaţi la ordin.

În continuare, efortul principal al României va fi reprezentat de misiunea NATO din Afganistan, la care se adaugă misiunile din Balcanii de Vest. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri