Relaţiile româno-ungare, tot mai încordate. Traian Băsescu e de părere că Ungaria a depăşit nişte limite

Data publicării:
traian basescu facebook

Atacurile dintre Budapesta şi Bucureşti s-au înteţit în numai două zile cât în doi ani. După convocarea însărcinatului ungar cu afaceri la Ministerul român de Externe, Budapesta a ripostat chemându-l la raport pe ambasadorul român.

Pe 11 august 2015 Magyar Levente, secretar de stat al Ministerului pentru Afaceri Externe, l-a convocat în biroul său pe ambasadorul României, Victor Micula, pentru a-i cere explicaţii despre anumite declaraţii ale premierului Victor Ponta, făcute pe 10 august. Aceste acuzaţii arată că premierul român doreşte din nou să mascheze, prin agitaţie antimaghiară, criza politică internă, potrivit MAE ungar.

Citiți și: Convocare sau audiență solicitată? Neînțelegeri între diplomații ungari și români

Proaspăt revenit din vacanţă, Victor Ponta a vorbit, într-o intervenţie televizată şi de noul scandal diplomatc. „Guvernul Ungariei - şi ambasadorul face jocul Guvernului - încearcă foarte tare să ne provoace. Ei, în acest moment, sunt criticaţi de toată Europa şi de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care îl fac împotriva emigranţilor şi atunci încearcă o chestie: Domn'e, hai sa tragem şi România în scandal. Eu nu vreau să fac chestia asta, vreau să raspundă ei pentru ce fac ei acolo”, a spus Victor Ponta.

 (VIDEO. Corespondentul Digi24 Balazs Barabas transmite că la Budapesta oamenii nu sunt preocupați de această „criză” din relațiile româno-maghiare, ci mai degrabă de festivalul de la Sziget și de concertul lui Robbie Williams)

Ministerul român de Externe susţine, la rândul său, că ambasadorul român nu a fost convocat, ci s-a dus din proprie iniţiativă la şefii diplomaţiei ungare.

„Precizăm că audienţa desfăşurată astăzi, 11 august, la sediul Ministerului Afacerilor Externe ungar, unde domnul Ambasador Victor Micula a fost primit de secretarul de stat Levente Magyar, a avut loc la solicitarea părţii române, transmisă MAE ungar în cursul zilei de ieri, 10 august, şi nu ca urmare a unei convocări din partea MAE ungar”, se arată în precizarea MAE român.

Pe Facebook, Victor Ponta a numit reacţiile Budapestei drept „provocări” şi a subliniat faptul că România nu va tolera la nesfârşit derapajele oficialilor maghiari.

În discuţie a intervenit şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

„Ungaria cred că a depăşit nişte limite în intervenţionismul ei politic prin declaraţia publică legată de aşa-zişii oropsiţi minoritari maghiari din România, dar nu se uită că românii din Harghita, Covasna şi Mureş nu au drepturi şi resurse financiare cât au minoritarii maghiari date de la guvernul român”, a spus fostul preşedinte Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri