Relu Fenechiu, la Digi24: Eu nu știu de vreo discuție în USL despre modificările aduse Codului Penal

Data publicării:
fenechiu mediafax-2

„Nu știu dacă toată lumea a înțeles că în accepțiunea Codului Penal funcționarul public nu e unul și același lucru cu funcționarul din Legea 188, legea funcționarului public. Prin funcționar public, în accepțiunea Codului Penal, se înțeleg aproape toate categoriile de persoane care lucrează la stat. Această calitate de funcționar public din accepțiunea Codului Penal atrage răspunderea pentru abuz în serviciu, o răspundere mult prea des întâlnită în cauzele penale din România”, a explicat fostul ministru al Transporturilor, care a fost condamnat, în primă instanță, la cinci ani închisoare pentru complicitate la abuz de serviciu în formă calificată.

„Conform noului Cod Penal, și avocații sunt asimilați funcționarilor publici. Or, una din modificările Codului Penal este aceea de a nu mai considera funcțonari publici și a nu mai fi acuzați de abuz în serviciu în exercițiul funcțiunii pentru președinte, parlamentar, pentru meseriile liberale”, a adăugat liberalul.

„Am văzut că s-a făcut o interpretare greșită spunându-se că un parlamentar care este ministru, conform noii legi, nu mai poate să răspundă pentru abuzuri săvârșite în calitate de ministru, ceea ce nu e deloc adevărat”, a punctat Relu Fenechiu.

El susține că Agenția Națională de Integritate îi va cerceta pe parlamentari ca și până acum, pentru că ANI nu cercetează parlamentari pentru abuz în serviciu, ci pentru conflictul de interese. Totuși, fostul ministru a menționat că nu a citit foarte atent modificările și nu poate garanta că așa stau lucrurile. „Din ceea ce am văzut nu am observat să se restrângă atribuțiile ANI. Dacă se restrâng atribuțiile ANI cu privire la identificarea și sesizarea Parchetului pentru conflictul de interese, cred că ar trebui modificate” (schimbările aduse Codului Penal – n.r.). Ar trebui să se revină”, a precizat Relu Fenechiu.

Întrebat dacă modificările la Codul Penal sau noua lege (amânată) a amnistiei și grațierii i-ar aduce beneficii personale, Relu Fenechiu a spus că nu s-a gândit niciodată la aceasta. „Eu eram pregătit să ies din sală împreună cu colegii mei (la votul pentru Legea amnistiei – n.r.) . În ceea ce mă privește, eu îmi doresc să îmi dovedesc nevinovăția în instanță, nu să fiu exonerat.

Relu Fenechiu a spus că știa de mai multe luni de Legea amnistiei, pentru că stă de mai mult timp în Senat, dar nu a avut curiozitatea să o citească niciodată. El a spus că a discutat cu colegii în ultimele zile despre această lege și de aceea au și ajuns la concluzia ca liberalii să nu o voteze.

Relu Fenechiu a subliniat că importantă este recuperarea prejudiciului și apoi închisoarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri