UPDATE. Toate demisiile, acceptate de PSD. Sedința CEx se reia azi

Data actualizării: Data publicării:
170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea dragnea tudose parlament

Trei miniștri demisionari în urma Comitetului Executiv al PSD! După o ședință de circa opt ore, social-democrații au acceptat ca Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc să demisioneze, după ce anterior au respins demisiile. Pentru doi dintre aceştia, vizaţi de anchete ale DNA, liderii social-democraţi şi-au anunţat susţinerea acum două săptămâni, când au decis că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, nu trebuie să demisioneze din Guvern.

ACTUALIZARE 00.07. Sevil Shhaideh: „Mulţumesc tuturor membrilor CEx pentru susţinere. Mi-am păstrat decizia pe care am luat-o de ieri, mi-am prezentat demisia şi mi-am susţinut-o”.

Rovana Plumb: „Sunt un om de partid, mi-am prezentat poziţia am spus clar că am luat o decizie nu la cald, am cumpănit şi pentru că sunt un om bun de partid şi pentru că acest partid a câştigat încrederea a milioane de oameni prin programul prezentat, acest program trebuie pus în aplicare în continuarea. Nu am renunţat la demisie, e un act unilateral, nu mă joc, sunt fermă când iau o decizie.

Vreaua să îi rog pe cei de bună credinţă să înţeleagă gestul nostru. Până la urmă, demnitatea este ceea ce ne rămâne. Niciodată de când sunt în PSD nu am discutat despre problemele partidului, pentru că în orice organizaţie sunt probleme, mereu am vorbit în partid în forurile statutare, nu am acuzat pe nimeni

În politică nu există supărări, în politică trebuie să îţi vezi de drumul tău."

ACTUALIZARE 23.30. Răsturnare de situație: toate demisiile au fost acceptate de Comitetul Executiv al PSD. Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc vor părăsi Guvernul. Vineri, la ora 12:00, va fi organizat un nou CEx pentru a se stabili cineva îi va înlocui pe cei trei.

Radu Moldovan, preşedintele PSD Bistriţa, a declarat că, „în unanimitate, toţi colegii şi-au exprimat sprijinul pentru miniştrii care şi-au depus demisiile, dar demisia e un act unilateral”.

Am luat decizia, mi-am menținut-o și în CEx. Mulțumesc colegilor, e decizia vrută de mine. E decizia luată de mine si altceva nu mai comentez”, a spus Răzvan Cuc.


ACTUALIZARE 22.25. CEx a respins demisiile miniştrilor PSD.

ACTUALIZARE 20.42. Liviu Dragnea le-a prezentat colegilor săi din partid situaţia dificilă în care se află PSD în acest moment.

El a vorbit despre vina proprie în existenţa acestei crize: „Am ajuns într-o situaţie tensionată, din cauza mai multor oameni, dar şi din vina mea”.

Mai mult, liderul PSD a punctat faptul că el nu mai vrea să fie pus în postura de a ajunge la mâna şefului statului pentru numirea noului premier. „Eu a treia oară la Iohannis nu mă mai duc (...) Vă ştiu pe fiecare dintre voi şi riscăm să ajungem într-o situaţie în care să ne omorâm prin implozie. Trebuie să încetăm“, a completat Dragnea.

Citiți și C. T. Popescu: Indiferent de ce se întâmplă la CEx, PSD pierde masiv. Să vedem cine o să-i dea bobârnacul lui Dragnea

ACTUALIZARE 20.06. Liderii PSD discută de câteva ore deja despre schimbările pe care premierul Mihai Tudose vrea să le facă în Guvern. Şi potrivit informaţiilor obţinute de Digi24, va fi vorba de demisii, nu de demiteri. 

Trei miniştri şi-au dat deja demisia, potrivit informaţiilor Digi24. Votul nu a avut loc încă.

Cei trei ar fi Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Răzvan Cuc.

Citiţi AICI detalii din Raportul cu restanțele Guvernului Tudose, livrat strategic înainte de CEx

ACTUALIZARE 17.20. Şedinţa Comitetului Executiv al PSD în care va fi decisă lista miniştrilor Guverului Tudose care vor fi înlocuiţi a început, la sediul central al PSD. Participă, alături de conducerea partidului, premierul şi membrii Cabinetului său.

Liderii PSD sunt împărţiti în ceea ce priveşte remanierea Cabinetului Tudose. În schimb, un lucru e clar pentru toţi: nimeni nu vrea să plece de la guvernare.

Marian Neacşu - secretarul general al PSD: Vor fi discuţii foarte serioase asupra căii pe care partidul trebuie să o urmeze.

Reporter: Vă menţineţi sprijinul faţă de Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb?

Marian Neacşu: Eu în momentul ăsta le susţin.

Reporter: O demisie a premierului ce va însemna, stabilitate sau instabilitate?

Marian Neacşu: Cred că la lucrul ăsta să refelecte şi premierul.

Reporter: Cum priviţi aceste remanieri?

*

Florin Iordache - deputat PSD: Care? Să le vedem!

Reporter: Cu demisia pe masă se joacă la PSD?

Florin Iordache: Nu.

*

Horia Teodorescu - preşedinte PSD Tulcea:Ținând cont că ştiu foarte bine activitatea pe care Sevil Shhaideh a avut-o, am o rezervă în a vota plecarea domniei sale.


ACTUALIZARE 16.55. Întâlnirea dintre Dragnea și Tudose s-a încheiat. Cei doi au plecat de la sediul PSD din Băneasa la cel din Kiseleff.


ACTUALIZARE 16.40. Președintele PSD Liviu Dragnea discută cu premierul Mihai Tudose, înainte de ședința care trebuie să înceapă la ora 17.00.


ACTUALIZARE 16.30. Ministrul Rovana Plumb, vizată de remaniere, a refuzat să spună dacă a luat o decizie în privința unei eventuale demisii. Ea a spus că situația va fi discutată în CEx (detalii aici).

Eu sunt un om de partid și pentru mine partidul înseamnă foarte mult. Funcția de ministru mi-a fost încredințată de partid în forul statutar, poziția mea va fi exprimată azi în Cex”, a spus ea.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus, la sosirea la CEx, că nu se dorește o criză politică.

E nevoie de această ședință pentru a clarifica ce s-a întâmplat în ultimele zile. Mă bucur că ac CEx are loc azi, când sunt probleme e bine să le discutăm în partid. De aici vom ieși cu o concluzie clară. Eu sunt foarte optimist și mă gândesc că mereu am găsit soluția pentru a așeza lucruile”, a spus Fifor.

Nu cred în chestiunea cu miniștrii cu probleme penale. Eu discut cu colegii mei, cât există prezumția de nevinovăție ea trebuie aplicată. Un om când nu are o sentință e un om nevinovat”, a mai spus Fifor.


Comitetul Executiv al PSD se reuneşte de la ora 17.00, urmând să decidă şi să valideze lista miniştrilor care vor fi înlocuiţi, iar înaintea acestei şedinţa ar urma să aibă loc şi o şedinţă a Coaliţiei PSD-ALDE, în condiţiile în care unul dintre cei vizaţi este Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, potrivit news.ro.

Anunţul privind remanierea guvernamentală a fost făcut de premierul Mihai Tudose luni seară. El spunea că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului şi că vor fi „nişte decizii dure, dar necesare”. Alte nume vehiculate pentru remaniere au fost cele ale ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.

A doua zi de la anunţul premierului, marţi, PSD s-a întrunit într-o şedinţă informală, la finalul căreia premierul Mihai Tudose şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au anunţat că decizia finală privind remanierile din Guvern va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD. Premierul a mai anunţat că în şedinţa informală a PSD au fost stabilite „zona de remaniere şi persoanele remaniabile”.

Miercuri, premierul Tudose a revenit cu explicaţii în ceea ce le priveşte pe Sevil Shhaideh şi pe Rovana Plumb, spunând că a cerut demisia din Guvern a acestora întrucât sunt în relaţie directă cu Bruxelles-ul, iar percepţia acolo este cu totul alta decât realitatea de la Bucureşti.

„Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene şi cele două colege, ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie. Au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem şi o percepţie, şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose.

Tot miercuri, vicepremierul Sevil Shhaideh a spus, întrebată despre demisie, că cel care a pus-o în funcţia de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie care este luată. „Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luată, o voi transmite maine în CEx”, spunea Sevil Shhaideh la ieşirea de la DNA, unde a fost chemată în dosarul „Belina”, în care este suspectată de abuz în serviciu.

La rândul său, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat miercuri, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că este dispus să renunţe la mandatul de membru al Guvernului, precizând că urmează ca ALDE să ia o decizie în privinţa sa.

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian declara, însă, după o şedinţă a conducerii partidului desfăşurată în absenţa preşedintelui acestuia Călin Popescu Tăriceanu, că ALDE nu îşi retrage din Executiv ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Pe lângă cei trei miştri cu probleme penale, ar fi vizaţi de remaniere ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrul Sănătăţii.

Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale. Potrivit procurorilor DNA, ministrul este suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de „aranjarea" unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora. În 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a lui Viorel Ilie, solicitarea fiind însă avizată negativ de Senat.

În 22 septembrie, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman. Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

Trei zile mai târziu, PSD s-a întrunit în Biroul Politic Naţional, concluzia fiind că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb nu au motive să demisioneze. „Nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna o voi respecta. Întotdeauna am acţionat cu bună credinţă în interesul cetăţeanului şi cu maximă responsabilitate. (...) Nu consider că trebuie să demisionez atât timp cât întotdeauna m-am gândit la România. Nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greşit”, declara Rovana Plumb.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat afirmând că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD să le retragă sprijinul politic pentru că persoanele urmărite penal, trimise în judecată sau condamnate nu trebuie să facă parte din conducerea statului. El spunea că „este păcat că PSD nu a înţeles nimic” din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi avertiza că „această cale nu este cea bună”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri