REPORTAJ. Câtă istorie știu parlamentarii. Cine a fost Vasile Stroescu?

Data publicării:
180327_parlament_CENTENAR_13_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La o zi după ce Liviu Dragnea a anunţat că sala din Camera Deputaţilor va avea un nou nume, parlamentarii nu ştiu nici cum se va numi sala în care vor munci, nici cine a fost cel care-i va da numele. Cât de atenţi sunt aleşii la ce se discută în plen şi cât de multă istorie stiu, descoperim într-un reportaj Digi24.

În semn de respect pentru cei care au participat la Unirea din 1918, Liviu Dragnea a venit cu o propunere şi cu câteva întrebări pentru colegii săi.

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: Ce s-a întâmplat cu mulți dintre cei care au făcut Unirea? Au fost ei cinstiți cum se cuvine sau nu mai știm sau am uitat sau nu ne mai interesează? Voi propune Biroului Permanent ca această sală să se numească sala Vasile Stroescu. Vasile Stroescu a fost primul președinte al Parlamentului reunificat al României Mari.

La o zi după acest discurs, reporterii Digi24 au dorit să vedem ce au reţinut aleşii. Şi cine este personalitatea care va da numele sălii de plen.

Mihai Weber, deputat PSD: Un mare om, mulţumesc mult.

Reporter: Cum îl chema pe acel mare om?

Mihai Weber: Eu ştiam, vedeţi, dacă vă răspund o dată, un singur răspuns aveţi dreptul astăzi. Când mă întorc vă dau şi următorul răspuns.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: Foarte multe despre personalitatea asta ca să mă întrebaţi ştiu exact ce a spus şi domnul Dragnea, atât, adică a fost unul dintre paşoptiştii care s-au ocupat în această perioadă din partea Moldova, au fost paşoptiştii noştri din Bălcescu şi toţi ceilalţi, nu mai enumăr, Eminescu şi toţi ceilalţi şi cei din partea basarabeană, care împreună au făcut în aşa fel încât această Unire să se înfăptuiască.

Reporter: I-aţi reţinut şi numele?

Daniel Suciu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor: Doar prenumele, Vasile. Numele nu l-am reţinut.

Horia Nasra, deputat PSD: Sterea sau mă înşel.

Unii parlamentari nici măcar nu au auzit ce s-a discutat în plen sau au lipsit.

Reporter: Liviu Dragnea a propus ieri ca aceasă sală să poarte un nou nume. Cum vi se pare?

Marian Cucşa, deputat ALDE: Sala de plen? Aud pentru prima dată această informaţie, nu am auzit.

Mara Calista, deputat PNL: Am fost în concediu, chiar nu ştiu ce să vă spun, am concediu luat de la Cameră, nu ştiu ce s-a votat.

Reporter: Numele Vasile Stroescu vă spune ceva?

Damian Florea, deputat PSD: Vasile Stroescu, nu, nu îmi spune. Nu îmi spune nimic, dumneavoastră vă spune numele Vasile Enescu ceva? Sunt foarte multe nume, e un nume românesc.

Reporter: Numele îl ştiţi?

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: Voi cu mine nu puteţi niciodată să faceţi chestia asta, faceţi cu din ăştia care au început acum. Dacă ieri am hotărât că numele sălii va fi ăsta, normal că ştiu numele.

Reporter: Care este?

Cătălin Rădulescu: Ia spune-l tu care este.

Reporter: Vă întreb pe dumneavoastră.

Cătălin Rădulescu: Nu mă păcăleşti cu chestii de genul ăsta.

Reporter: Numele puteţi să îl spuneţi?

Cătălin Rădulescu: Îl ştiu, îl ştiţi şi nu vreau să spun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri