Republica Moldova primește 145 de milioane de euro din partea UE. Decizia a fost accelerată de europarlamentarul Siegfried Mureșan

Data publicării:
Europarlamentarul Siegfried Muresan susține o conferință de presă la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, pe 6 aprilie 2022.
Siegfried Mureșan, europarlamentar român. Foto: Profimedia Images

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat luni seară acordarea a 145 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară Republicii Moldova fără să mai aducă amendamente, respectând astfel solicitarea europarlamentarului Siegfried Mureșan care a cerut ca procedurile în cazul acestui pachet de sprijin să fie accelerate.

"Aceste fonduri sunt suportul financiar de care Republica Moldova are nevoie pentru a veni în sprijinul cetățenilor săi și a-și asigura stabilitatea economică", a declarat Siegfried Mureșan, care este președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova și raportor pentru acest aviz.

Mureșan a cerut, luna trecută, ca membrii Comisiei pentru bugete să voteze proiectul de decizie privind acordarea asistenței macrofinanciare în forma înaintată de Comisia Europeană, fără să mai aducă amendamente.

Acesta a argumentat că procedura uzuală, care prevede și depunerea de amendamente, este prea îndelungată în condițiile în care Republica Moldova are nevoie de bani cât mai repede.

"În felul acesta, ne asigurăm că asistența macrofinanciară este adoptată fără întârzieri în Parlamentul European, iar banii ajung în Republica Moldova în timp util, până la finalul anului", a spus atunci Mureșan.

Proiectul trebuie să mai primească avizul Comisiei pentru comerț internațional – comisia decizională pe acest proiect legislativ, care este programat pe 27 aprilie.

Prin accelerarea procedurilor, banii ar putea fi acordați Republicii Moldova în două tranșe în trimestrele 3 și 4 din 2023.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri