Restanțele aleșilor pentru 2016

Data publicării:
dosare legi functii-2

După 1 februarie, când începe o nouă sesiune parlamentară, senatorii şi deputaţii trebuie să decidă ce se întâmplă cu salariile demnitarilor.

Până la adoptarea unei legi, ordonanţa Guvernului prin care au fost crescute salariile premierului, preşedintelui şi ale altor înalţi demnitari îşi produce încă efectele.

Contestate la CCR

- pensii speciale pentru aleşii locali

- fumatul în spaţii publice

Anca Suciu, reporter Digi24: „Legea care le dă dreptul la pensii speciale aleşilor locali, dar şi proiectul prin care se interzice fumatul în spaţiile publice aşteaptă o decizie a Curţii Constituţionale pentru a fi trimise la promulgare. Cele două legi vor fi discutate pe 20 şi respectiv 27 ianuarie. Dacă judecătorii vor declara cele două proiecte neconstituţionale, atunci ele trebuie modificate în Parlament.”

Limitarea numărului de câini la o stână i-a adus pe ciobani la Bucureşti. După o zi de proteste virulente la Palatul Parlamentului, Guvernul a sărit în ajutorul oierilor printr-o ordonanţă de urgenţă care amână până în aprilie intrarea în vigoare a controversatelor proiecte. După sărbători, aleşii au promis că vor rediscuta în Parlament întreaga lege a vânătorii şi vor ţine cont şi de doleanţele ciobanilor.

Anca Suciu, reporter Digi24: „Un alt proiect controversat care aşteaptă o decizie a Parlamentului este cea care îi scapă pe cei cu credite imobiliare de datorii prin darea în plată a imobilului.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis legea la reexaminare pe motiv că proiectul nu este suficient de clar şi a cerut ca acesta să fie refăcut după consultări cu băncile şi cu Consiliul Superior al Magistraturii.”

Aleşii au avut de procesat aproape 900 de proiecte de lege înregistrate numai în acest an. Peste jumătate din ele se află încă în lucru în comisiile parlamentare, deşi au termenul de adoptare a rapoartelor depăşit.

Randament parlamentar în 2015

- proiecte înregistrate: 898

- proiecte restante la comisii: 506

Sursa: cdep.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri