RETROSPECTIVĂ 2013. PDL a lăsat opoziția în seama presei, a protestatarilor și a lui Traian Băsescu

Data publicării:
opozitie

Democrat-liberalii sunt în degringoladă şi nu reuşesc să se mobilizeze, cei de la PP-DD se confruntă cu o hemoragie puternică de parlamentari, iar UDMR îşi urmează propria linie politică şi propriile interese. Rezultatul: nicio acţiune comună a opoziţiei.

În aprilie, PDL a avut o tentativă de moţiune de cenzură faţă de prima angajare de răspundere a Guvernului. Au spus că vor negocia cu UDMR şi PP-DD, dar nu au mai apucat. Victor Ponta a fost mai rapid, a negociat personal cu cele două formaţiuni.

„Am decis că nu vom susţine, nu vom semna o moţiune de cenzură”, spunea Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

„Colegii deputaţi şi senatori au decis: să nu semneze o eventuală moţiune de cenzură”, afirma și Tudor Barbu, fost lider al senatorilor PP-DD.

„Dacă aş fi fost preşedintele PDL şi aş fi anunţat moţiune şi nu mai eram în stare să o fac, cred că m-aş fi ascuns prin casă câteva zile”, i-a ironizat Victor Ponta pe cei din PDL.

Non-combatul democrat-liberalilor în Parlament a fost aspru criticat de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului le-a reproşat foştilor colegi de partid că au alte preocupări în loc să se bată cu Puterea: „Opoziția pierde toate oportunitățile de a face opoziție”.

Deputaţii PDL au mai făcut o încercare. Au inţiat o moţiune simplă, dar nu s-au mai obosit să meargă să o şi voteze. Deruta din PDL s-a accentuat, mai ales după Convenţia din luna martie, câştigată la limită de Vasile Blaga şi contestată vehement de Elena Udrea: „Modul în care este condus astăzi partidul îl apropie de perioada în care se numea FSN”.

Momentul alegerilor interne nu a reprezentat doar o ruptură în PDL, ci şi ruperea lui Traian Băsescu de fostul lui partid.

Cu un lider tot mai contestat în interior, PDL a început să fie abandonat de parlamentari. De la începutul acestei legislaturi, a pierdut 10 parlamentari. Odată cu formarea Partidului Mişcarea Poplară, PDL a început să piardă nu numai parlamentari, ci şi simpli membri de partid. La sfârşitul lui iulie, nu mai puţin de 22 de primari democrat liberali din judeţul Argeş au părăsit partidul.

Nou intrat în Parlament, Partidul Poporului este atât de măcinat de trădări şi demisii, încât nu mai are timp şi de opoziţie. De la începutul legislaturii a rămas fără 21 de parlamentari. Cinci dintre ei şi-au anunţat demisia într-o singură zi.

Nici UDMR nu s-a arătat interesat să facă opoziţie, deşi ofertele nu au lipsit.

„Eu cred că ar trebui să îmbunătăţim această colaborare deşi văd că toată lumea se bate pe prietenia dumneavoastră”, le-a transmis celor de la UDMR președintele PDL Vasile Blaga.

„Eu niciodată nu plâng după trenurile care au plecat. Vin alte trenuri”, a răspuns liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Chiar dacă nu fac opoziţie, se pregătesc intens pentru alegerile prezidenţiale din 2014. În plin scandal provocat de Legea amnistiei şi modificările la Codul Penal, democrat-liberalii au ales să îşi anunţe candidatul pentru Cotroceni, în persoana lui Cătălin Predoiu. Au lăsat opoziţia în seama presei, a ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, a protestatarilor de la Universitate şi, nu în ultimul rând, a preşedintelui Traian Băsescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri