RETROSPECTIVĂ 2013. USL, o alianță cu bateriile consumate. Cele mai tăioase replici între Victor Ponta și Crin Antonescu

Data publicării:
COPERTAcrinPONTA

Și în Parlament, majoritatea de 70% s-a frânt. Proiectul Roșia Montană și Legea amnistiei i-au găsit pe aliați pe poziții divergente.

La sfârșit de an, Crin Antonescu și Victor Ponta și-au aruncat vorbe grele și s-au acuzat reciproc de minciună. La bilanț, colborarea PNL-PSD e pe minus. Sunt prea multe lucruri care îi despart, au rămas prea puține care să îi țină împreună.

Pima ciocnire serioasă între PNL şi PSD s-a produs în aprilie, când premierul a numit-o la conducerea DNA pe Laura Codruţa Kovesi. Liberalii l-au acuzat pe Victor Ponta că ar fi făcut un troc cu Traian Băsescu şi au renunţat la portofoliul Justiţiei.

„Am întrebat dacă PNL e de acord să preia un alt minister. Decizia PNL a fost de a nu solicita un alt minister”, spunea Victor Ponta.

„Tema Justiţiei, din acest moment, este una care rămâne în responsabilitatea exclusiva a domnului Ponta şi a partidului său”, răspundea Crin Antonescu, liderul liberalilor.

Disputele privind Justiţia s-au reaprins după revocarea din funcţie a procurorului DNA Lucian Papici. După ce premierul a întrebat retoric „De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice?”, Crin Antonescu l-a taxat imediat: „Şeful Executivului, Victor Ponta, a vorbit în numele procurorului general. Este inacceptabil”.

„Dosarele împotriva celor care au votat la referendum sunt politice, pornite de Morar şi Papici şi toată trupa, nu-mi schimb părerea”, a prezizat premierul.

USL a fost pe punctul de a se rupe, în luna mai, după ce Sorin Roşca Stănescu a sugerat că Victor Ponta este direct interesat să îngroape investigaţiile în cazul lui Corneliu Bârsan, judecător CEDO, căruia SRI i-ar fi ascultat telefoanele.

Victor Ponta a vorbit pentru prima dată de posibilitatea ruperii coaliţiei: „Cred că este cea mai mare criză pe care o are USL de la formare. Dacă nu se face nimic, nu putem merge mai departe împreună”.

Crin Antonescu a refuzat să ia orice fel de măsură împotriva lui Sorin Roşca Stănescu, în ciuda cererii imperative a lui Victor Ponta ca senatorul să fie exclus din PNL. Sorin Roşca Stănescu avea să fie înlăturat din rândul liberalilor câteva luni mai târziu, după ce Parchetul a demonstrat că acesta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de spălare de bani folosind documente false.

Discuţiile privind modificarea Constituţiei au arătat diferenţele de opinie între cele două mari partide.

Proiectul de descentralizare a făcut ca ministerele conduse de liberali să piardă cele mai importante direcţii judeţene în favoarea autorităţilor locale, cele mai multe conduse de oamenii PSD. Riposta a venit din tabăra liberalilor prin şeful Internelor, Radu Stroe, care a adus argumente pentru ca Poliţia Rutieră şi Jandarmeria să rămână la ministerul său.

În sesiunea parlamentară de toamnă, PNL şi PSD au intrat într-o competiţie febrilă de sabotare a proiectelor celuilalt. Liberalii au devenit adevărata opoziţie faţă de guvern.

Întrebat cine este astăzi liderul opoziţiei, Crin Antonescu a răspuns: „Cred că tot eu”.

A urmat criza Roşia Montană, declanşată după ce premierul a pasat legea Parlamentului. Crin Antonescu s-a plasat pe aceeaşi poziţie ca Traian Băsescu. El a cerut ca documentul să fie promovat prin hotărâre de Guvern şi a ironizat strădania premierului de a-i scoate din galerii pe minerii protestatari de la Roşia Monatană.

„O să îi spun lui Antonescu să vină aici, o să fie bine primit”, spunea Victor Ponta.

„Abia a muncit premierul să îi scoată. Dacă mă duc acum, s-ar putea să intre la loc”, a răspuns Crin Antonescu.

Proiectul Roşia Montană a fost în cele din urmă respins în Parlament, dar o parte din prevederile sale au fost preluate în Legea minelor. Şi acest proiect a fost respins cu concursul liberalilor. Istoria s-a repetat la modificările Codului Penal, dar şi la Legea amnistiei, care ar fi şters condamnări mai mici de şapte ani pe motiv că penitenciarele sunt supraaglomerate.

„Antonescu și-a mințit colegii, pentru că am fost la USL 12 persoane când a fost de acord cu Legea amnistiei”, a precizat premierul.

Președintele PNL a reacționat: „Spre deosebire de alţii, nu am fost dovedit mincinos şi nu îi permit lui Victor Ponta să spună astfel de lucruri”.

Ca răspuns, social-democraţii i-au lăsat în ofsaid pe liberali la votul pentru şefia TVR. În absenţa PSD, Rareş Bogdan, propus de Crin Antonescu, nu a întrunit suficiente voturi pentru a prelua conducerea instituţiei.

Dacă preşedintele nu promulga Bugetul, reexaminarea acestei legi ar fi fost un test major pentru funcţionarea USL. Singura miză în perioada următoare a rămas descentralizarea de la care ambele partide aşteaptă mai multă putere în teritoriu. Legea va fi discutată de Curtea Constituţionlă în ianuarie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri