REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Căsătoria rămâne definită ca relație între soți

Data publicării:
VERIGHETE

Astfel, amendamentul, care avea forma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, a fost respins, în momentul în care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia.

Amendamentul, formulat şi de Biserica Ortodoxă Română, a fost respins cu 12 voturi împotrivă.  Șase voturi au fost pentru şi a existat și o abţinere.

Amendamentul iscase un conflict chiar la vârful Uniunii Social Liberale, pentru că PSD dorea menţinerea actualului text, potrivit căruia căsătoria este liber consimţită între soţi, fără precizări legate de sexul acestora.

În aceste condiţii, forma actuală a articolului 48, alineatul (1) se va menţine şi în viitoarea Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

De asemenea, Comisia pentru revizuirea Constituţiei a revenit, marţi, asupra votului la amendamentul care interzicea discriminarea bazată pe orientarea sexuală, adoptat în urmă cu o săptămână, şi l-a respins.

În urmă cu o săptămână, membrii Comisiei au adoptat un amendament al senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care erau completate în Legea fundamentală criteriile pentru care este interzisă discriminarea, inclusiv culoare, orientare sexuală sau trăsătură genetică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri