REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Fără Parlament unicameral și fără combaterea traseismului politic

Data publicării:
parlamentul romaniei - resized -mfax-12

Amendamentul PDL - „Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Camera” - a întrunit un singur vot „pentru”, al deputatului PDL Valeria Schelean, două abţineri din partea membrilor PPDD şi 15 voturi „împotrivă”, ale PSD, PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale.

Deputatul PDL Valeria Schelean a susţinut că este necesară adoptarea amendamentului pentru a se respecta referendumul din 2009, invocând din jurisprudenţa Curţii Constituţionale care a invocat respectarea consultării populare pentru unicameral.

Deputatul PSD Ioan Adam a afirmat că în proiectul USL din campania pentru parlamentare a fost inclusă tema revizuirii Constituţiei, cu formula menţinerii sistemului bicameral.

De asemenea, senatorul PNL Petre Roman a afirmat că, în 2009, „poporul s-a pronunţat greşit, s-a pronunţat în afara Constituţiei”, susţinând că referendumul a fost neconstituţional şi nu a avut parte de suficiente dezbateri.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că argumentele de natură politică, juridică, istorică şi tradiţională în România pentru bicameralism sunt multe şi sunt cunoscute, el invocând inclusiv lucrarea lui Emil Boc pe această temă.

„Bicameralismul a fost vreme de 20 de ani, imediat după Revoluţia din ‘89, un punct de consens, deşi tacit, al clasei politice româneşti”, a susţinut Antonescu.

Amendament: Camera Deputaţilor are maximum 300 de membri, plus cei ai minorităţilor naţionale

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, un amendament susţinut de PNL şi PSD prin care numărul deputaţilor este limitat la 300, la care se adaugă cei din partea minorităţilor naţionale, iar senatorii vor reprezenta regiunile administrativ-teritoriale.

Astfel, articolul 62 alineatul 3 din Constituţie va prevedea că „numărul deputaţilor nu poate fi mai mare de 300. La acest număr se adaugă reprezentanţii minorităţilor naţionale. Senatorii vor reprezenta regiunile administrativ- teritoriale”.

Amendament: Accesul la varianta electronică a Monitorului Oficial este gratuit

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, cu unanimitate de voturi, un amendament iniţiat de PNL potrivit căruia accesul la varianta electronică a Monitorului Oficial este gratuit şi nu poate fi îngrădit.

Astfel, noua Constituţie ar urma să aibă un nou alineat (2) la articolul 78, cu următorul cuprins: „Accesul la varianta electronică a Monitorului Oficial este gratuit şi nu poate fi îngrădit”.

Amendament: Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, un amendament iniţiat de PNL prin care se propune ca pe parcursul legislaturii să nu se poată constitui grupuri parlamentare noi, acestea înfiinţându-se doar la începutul legislaturii de către partide sau formaţiuni politice participante la alegeri.

Amendament: Comisia de revizuire nu a admis niciun amendament împotriva traseismului politic. PSD s-a abţinut

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă.

Membrii comisiei parlamentare au respins în primă instanţă un amendament al PNL care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil primarilor în prezent.

De asemenea, au fost respinse celelalte amendamentele formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri