Revizuirea Constituţiei, înapoi în comisia parlamentară. Ce modificări trebuie să facă aleşii, după recomandările CCR şi ale Comisiei de la Veneţia

Data publicării:
constitutie-1

Comisia pentru revizuirea Constituţiei îşi reia activitatea. De miercuri, aleşii îşi propun ca până în iunie să termine proiectul, pentru ca în toamnă să intre în dezbaterea şi votul final al Parlamentului. Deocamdată, membrii Comisiei vor pune în acord proiectul de lege cu recomandările Curţii Constituţionale şi cu cele ale Comisiei de la Veneţia.

Judecătorii CCR au decis că 26 dintre articolele proiectului de revizuire a Constituţiei sunt neconstituţionale. Printre cele mai importante prevederi ale modificării Legii fundamentale considerate neconstituţionale se află şi cel privind modalitatea de desemnare a premierului.

Judecătorii nu sunt de acord ca preşedintele să fie obligat să numească premierul propus de partidul cu cele mai multe mandate în Parlament. Ei cer ca desemnarea unui şef al Guvernului să se facă potrivit Constituţiei actuale, adică în urma unor consultări cu partidele care reuşesc să formeze o majoritate.

„Preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică, care a participat la alegeri, care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare.”

Recomandările judecătorilor îi afectează şi pe aleşi. Senatorii şi deputaţii cu dosare penale nu scapă de judecata Curţii Supreme de Justiţie, aşa cum propusese Comisia de revizuire a Constituţiei.

Un alt articol cu care CCR nu este de acord este cel despre traseismul politic, potrivit căruia un parlamentar îşi pierde mandatul dacă îşi dă demisia din partidul politic sau din formaţiunea politică din partea căreia a fost ales. În prezent, aleşii nu pot fi sancţionaţi cu excluderea din Parlament pentru traseism.

Încetarea calităţii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid sau formaţiune politică.”

O altă modificare respinsă de CCR vizează minorităţile naţionale, care nu pot înfiinţa organe proprii de decizie şi executive.

„Instituirea posibilităţii reprezentanţilor legali ai minorităţilor naţionale de a înfiinţa organe proprii de decizie şi executive.”

Membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei vor pune textul proiectului în acord cu recomandările CCR, dar vor ţine cont şi de cele ale Comisiei de la Veneţia, care şi-a dat avizul pe proiectul de revizuire a Constituţiei României, cu propriile recomandări de modificare.

Una dintre noile prevederi stabilea că preşedintele nu va mai fi parte a puterii executive, fapt criticat de instituţia internaţională, aşa că membrii comisiei trebuie să clarifice prerogativele preşedintelui şi respectiv ale premierului.

Comisia şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de faptul că lipseşte opţiunea clară pentru o anumită formă de guvernământ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri