REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Raportul final al Comisiei de specialitate a fost adoptat

Data publicării:
Constitutia-Romaniei

Preşedintele este obligat să numească premierul pe care majoritatea parlamentară îl propune şi nu mai poate refuza miniştrii desemnaţi în caz de remaniere.

De asemenea, el nu mai poate organiza referendum fără acordul Parlamentului. Preşedintele participă la Consiliul European numai atunci când se discută teme de politică externă sau de securitate.

Au fost luate şi măsuri pentru a întări imunitatea aleşilor. Parlamentarii nu mai sunt judecaţi exclusiv de Înalta Curte, ci de instanţele comune, ceea ce va duce la tergiversarea proceselor. Parlamentul are drept exclusiv de a cere urmărirea penală a unui ministru. Aceasta a fost până acum şi o atribuţie a preşedintelui.

De asemenea, suspendarea din funcţie a unui ministru poate fi făcută numai de către Parlament.

Liderii USL au dat puteri sporite legislativului. Un exemplu ar fi amendamentul prin care oricine este obligat să se prezinte la audieri în faţa comisiilor parlamentare. Senatorii şi deputaţii au introdus în noua constituţie prevederi care se regăsesc deja în legile existente.

De pildă, a fost introdus un amendament potrivit căruia cetăţenii au acces gratuit la varianta online a Monitorului Oficial. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri