„Revoluția” fiscală, în vigoare. Ordonanța, publicată în Monitorul Oficial

Data actualizării: Data publicării:
protest guvern cod fiscal_inquam ganea (1)

Ordonanța de Urgență nr. 79/2017, privind modificarea Codului fiscal, în sensul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și a reducerii impozitului pe venit, a intrat în vigoare, fiind publicată vineri în Monitorul Oficial.

protest guvern cod fiscal_inquam ganea (1)
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Ordonanța de Urgență a fost adoptată miercuri de Guvernului Mihai Tudose. Actul normativ prevede, printre altele, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, sindicate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Atât Consiliul Economic și Social, cât și Consiliul Fiscal au avizat negativ proiectul de modificare a Codului fiscal.

„Analizat în izolare, impactul pachetului de modificări fiscale implică o pierdere de circa 5,2 miliarde de lei, în timp ce o evaluare a măsurilor de compensare identificate în Nota de fundamentare nu indică acoperirea în întregime a acesteia”, a arătat Consiliul Fiscal.

De asemenea, în ziua adoptării OUG 79, circa 1.200 de oameni au protestat în Piața Victoriei. Este de așteptat însă ca, în perioada următoare, să aibă loc mai multe manifestări de protest, în condițiile în care sindicatele au amenințat că vor intra în grevă și vor ieși în stradă.

Opoziția a anunțat că va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE.

Referindu-se la modificarea Codului fiscal, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat că Executivul ar „trebui să tindă spre stabilitate, predictibilitate, transparenţă” când vine vorba de politici economice.

Și primarii au criticat una din măsurile prinse în OUG 79, respectiv scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, măsură care, dacă nu este dublată de acordarea de sume suplimentare de la bugetul de stat, va determina în teritoriu - mai ales în orașele mari - blocarea investițiilor, creșterea taxelor și impozitelor locale și chiar restructurarea personalului.

Citește și: Cinci categorii de angajați vor resimți din plin transferul contribuțiilor sociale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri